Чому РФ стрімко вимирає? / фото angel.tom.ru

У Росії встановлено демографічний антирекорд з 1945 року: у квітні народилося тільки 99 тисяч дітей, а за чотири місяці 2022-го мінус 311 тисяч громадян РФ. Це якщо взяти кількість померлих і відняти від неї народжених. 

У найближчі два роки чекають ще гіршого - найнижчої народжуваності за 350 років. Про це йдеться у сюжеті проекту FreeДом.

Основний приріст народжуваності відбувається не за рахунок етнічних росіян, зазначають журналісти. І не допомагає урядова програма "Демографія" з астрономічними 4 трлн рублів. 

Як розповів блогер Владислав Жуковський, на тисячу населення народжується менше 9,5 осіб, а помирає більше 15,9 осіб. "Це насправді просто ми ніби країна третього світу", - зазначив він. За його словами, цю жахливу статистику влада не розкриває.

У 2014 році російська влада анексувала Крим і роздала свої паспорти 2 млн 600 тисячам жителів окупованих територій. А нещодавно вони роздали 300 тисяч паспортів РФ на окупованому Донбасі.

"Причиною демографічної кризи в країні з тих 16 млн природного убутку, про які я говорив за останні 30 років, щодо пандемії можна віднести максимум 1 млн. Інші 15 млн убутку від впливу інших факторів. Основний фактор тут - руйнування інституту сім'ї", - пояснив Олександр Синельников, соціолог, професор МДУ.

Раніше соціологи заявили, що після закінчення війни в Україні, ймовірно, не слід очікувати бебі-буму - різкого стрибка народжуваності, як це було в Європі після закінчення Другої світової війни.

Вас також можуть зацікавити новини: