Яхта "Грейсфул" пройшла повний ремонт / колаж УНІАН, фото сайт NAVALNY.COM, REUTERS

Соратники Олексія Навального з'ясували, що на яхту "Грейсфул", якою користується президент РФ Володимир Путін, тільки в 2022 році було витрачено три мільярди рублів.

Як говориться в розслідування, "Грейсфул" за кілька тижнів до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну встигли вивести з верфі в Німеччині, де вона стояла на ремонті. Судно перегнали в Калінінград. 

Після цього "Грейсфул" пройшла повний ремонт. Серед витрат - покупка журнального столика за вісім мільйонів рублів, килима площею понад 100 квадратних метрів для спальні "господаря" за п'ять мільйонів рублів, гребінців по 11 тисяч рублів і броньованих парасольок по 1,2 мільйона рублів.

Відео дня

На знімках каюти "господаря" на одному зі столів видно телефон урядового зв'язку - такий же, який стоїть у всіх кабінетах Путіна. На яхті є вертолітний майданчик, басейн, що перетворюється на танцпол, спортзал з тренажерами - такими ж, які закуповували для бронепоїзда Путіна.

Як зазначають розслідували, будівництво нового схожого судна займає як мінімум три-чотири роки, тому вирішено ремонтувати "Грейсфул". Команда Навального виявила 145-сторінкову відомість ремонтних робіт на яхті, які почалися після вторгнення в Україну: вони включають повну перефарбовування корпусу, заміну покриття вертолітних майданчиків і палуб, установку лежаків і сонцезахисних парасольок, ремонт меблів, ліфтів, басейну і джакузі, полірування мармуру, модифікацію аудіозони сауни, а також будівництво і оснащення нової каюти.

Згідно з кошторисом, на яхті встановили "дерев'яні вироби" вартістю 240 мільйонів рублів, "спеціалізоване морське спорудження для організації пляжного і морського відпочинку" за 208 мільйонів рублів, розкладний диван за 4 мільйони рублів, журнальний столик майже за 8 мільйонів рублів, два палубних камінів за 10 мільйонів рублів; ліжко і приліжкові столики за 5,4 мільйона рублів. Також там поклали килими за 6 мільйонів рублів, закупили французьке вино на 3 мільйони рублів і американські тренажери компанії Hoist (такі ж є в бронепоїзді президента, писало "Досьє"). Також яхту обладнали окремим ліфтом для їжі і унікальним 25-метровим висувним басейном.

У вересні 2021 року на яхті "Грейсфул" зламалася електронна система MTU для управління двигуном. Купити і привезти дисплеї і допомогти з їх перепрограмуванням погодилася естонська фірма "Бриз Марін". Навесні 2023 року вона забрала обладнання в Петербурзі, а приватна особа доставила його до Німеччини. 

Форму для екіпажу яхти поставляла Італійська Floating Life: у 2023 році постачальники виписали рахунок на естонську компанію, а гроші попросили перевести на рахунок спеціального агента в Туреччині, проте в підсумку форму оплатила Дубайська фірма. Після цього одяг відправили в Литву, а звідти - в Калінінград, де знаходилася яхта. За такою ж схемою на судно привезли парасольки.

Меблі та запчастини для судна відправляли з Туреччини, вказуючи назву судна "Рахіль", власником якої називають друга Путіна Аркадія Ротенберга.

Путін і яхти - подробиці

24 червня, в день, коли члени російської приватної військової компанії "Вагнер" на чолі з Євгеном Пригожиним влаштували заколот, диктатор Володимир Путін покинув Москву і відпочивав на яхті свого найближчого друга-олігарха Юрія Ковальчука.

Лідер росіян полетів в рідне місто-Санкт-Петербург, щоб поспостерігати за святом випускників "Червоні вітрила", який завершується світловим шоу, під час якого кораблі, зокрема, і під червоними вітрилами, пропливають по Неві, і над ними вибухають феєрверки