Лукашенко знову розкритикував опозицію / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко переконаний, що його політичні опоненти хочуть заборонити в країні використання російської мови.

Про це він заявив на нараді з членами білоруського Радбезу, пише "Белта".

"Відкрито не говорять, але повзуча заборона російської мови. Вводиться поняття кримінальної відповідальності за образу білоруської мови. Слухайте, а у нас що, факти такі були колись, що ми ображали свою рідну мову? Ніколи цього не було", - заявляє Лукашенко.

За його словами, опозиція нібито пропонує перевести армію країни на білоруську мову, а 2030 року ці нововведення повинні торкнутися сфери освіти.

"Ми визначилися з вами, ми пройшли і перегорнули цю сторінку. Ми визначилися, як будемо діяти в плані білоруської та російської мов. У нас вони державні. Ми домовилися, що не будемо педалювати цю тему. Розмовляйте будь-якою мовою. У нас і англійська не заборонена, ніякої. Іди китайську, англійську вивчай. Ні, треба підняти цю проблему мовну! ", - сказав він.

Державна мова в Білорусі

Зараз в країні дві державні мови - російська та білоруська. Вони мають рівний статус, проте найчастіше в публічній сфері білоруська влада говорить російською мовою.

Вибори і протести в Білорусі: що сталося

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • Після оприлюднення даних екзит-полу, згідно з якими перемагає Лукашенко, тисячі жителів країни вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Лідери європейських країн засудили силовий розгін мітингувальників у Білорусі. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактами масових заворушень в Мінську і насильства стосовно співробітників міліції.
  • За даними правозахисного центру "Весна", тільки в день президентських виборів в Білорусі, за попередньою інформацією, було затримано більше 200 осіб.