ЄС не визнав вибори в Білорусі / фото REUTERS

Європейський Союз на рік продовжив чинність санкцій проти білоруських чиновників.

Про це повідомляє "Радіо Свобода". Санкції також стосуються економічних суб’єктів, керівників бізнесу і компаній, які отримують вигоду від режиму Олександра Лукашенка або підтримують його.

"Після сфальсифікованих президентських виборів в серпні 2020 року і подальшої хвилі протестів, жорстоко придушеної владою Білорусі, ЄС ввів санкції у жовтні, листопаді та грудні 2020 року, давши зрозуміти відповідальним політичним і економічним суб’єктам, що за свої дії і підтримку режиму вони повинні заплатити", – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Європарламенті хочуть відсторонити Білорусь від участі в Євробаченні-2021

Що передбачають санкції проти Білорусі

Обмежувальні заходи включають заборону на поїздки до ЄС і заморожування активів певних осіб – наразі це 88 осіб, включаючи Лукашенка, а також заморожування активів, що належать сімом організаціям. Крім того, фізичним і юридичним особам з ЄС заборонено прямо або побічно надавати кошти певним особам.

22 лютого Рада ЄС із закордонних справ заявила, що через тривалу неповагу до основних свобод і прав людини, а також репресії щодо білоруського народу і громадянського суспільства з боку влади Білорусі ЄС розгляне питання про подальші санкції. Крім того, у Брюсселі вказували, що ЄС продовжить підтримувати білоруський народ в його законному прагненні до демократії, в тому числі за допомогою підтримки громадянського суспільства та незалежних ЗМІ.

Протести в Білорусі

  • Масові акції протесту почалися в Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020 року, переможцем яких був оголошений Лукашенко, що обирався на шостий термін поспіль. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка і проведення нових виборів, звинувачуючи владу в безпрецедентних фальсифікаціях і жорстокості щодо учасників мітингів.
  • Під час придушення протестів загинули щонайменше 5 осіб. За даними правозахисників, понад 30 тисяч білорусів зазнали репресій, влада країни порушила понад 900 кримінальних справ проти опонентів. Акції протесту тривають досі, хоча число їхніх учасників значно скоротилося.
  • Країни ЄС і США не визнають легітимність президентських виборів у Білорусі.