У ЄС взялися за створення санкційного списку / REUTERS

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу домовились визначити список білоруських високопосадовців, проти яких будуть запроваджені санкції за фальсифікації результатів президентських виборів та насильство над протестувальниками.

Читайте такожЛукашенко заявив, що він з Путіним готовий "устаканити будь-кого, хто смикнеться на західному кордоні"

Як передає кореспондент УНІАН, про це віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель повідомив на прес-конференції у Берліні після неформального засідання глав МЗС країн-членів ЄС, яке відбулося 27-28 серпня.

Відео дня

Прес-конференція транслювалось на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Зокрема, глави МЗС країн ЄС розглянули ситуацію у Білорусі.

"Між міністрами була політична домовленість визначити окремих осіб, відповідальних за нечесні вибори у Білорусі і за подальше придушення (протестів) відповідно до чинного санкційного режиму щодо Білорусі. Це визначення має включати високопосадовців", - наголосив Боррель.

За його словами, список осіб і відповідні правові акти будуть підготовлені найближчими днями робочими групами Ради ЄС, щоб остаточне рішення було ухвалене якнайшвидше.

"І у зв'язку з цим - я щойно отримав листа, підписаного 11 членами Ради ЄС, котрі просять зробити це якнайшвидше, наполягають на швидкому ухваленні рішення, але ми маємо це зробити відповідно до усіх правових процедур", - наголосив Боррель.

"Ви чудово знаєте, що Європейський Союз не визнає результати виборів і вважає дії (білоруської) влади неприйнятними. Ми знову висловлюємо абсолютну підтримку суверенітету і незалежності Білорусі, засуджуємо жорстокі репресії стосовно білоруського народу і просимо владу долучитися до всебічного діалогу, аби вийти з кризи", - заявив Боррель.

Також він наголосив, що білоруська влада має прийняти пропозицію керівництва ОБСЄ щодо візиту до Білорусі для сприяння налагодження діалогу між владою та опозицією.

Своєю чергою Євросоюз підтримує цю пропозицію.

Репресії в Білорусі проти протестувальників та реакція Заходу

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • 19 серпня лідери країн-членів Євросоюзу погодилися запровадити санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників.
  • Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі.
  • 25 серпня кореспондент Радіо Вільна Європа - Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк повідомив, що Євросоюз може запровадити санкції проти 15-20 білоруських посадовців.