В Білорусі тривають протести проти Лукашенка / Фото: REUTERS

Олександр Лукашенко цілком ймовірно утримається при владі в Білорусі, але навряд чи "досидить навіть 5-річний термін, який йому намалювали".

Таку думку в ефірі каналу "Україна 24" висловив Євген Дикий, експерт Міжнародного інституту демократії.

"Те, що я бачу зараз, це сумно. Якийсь шанс на диво все ще залишається, але в цілому, боюся, що в цей раз революція вже злита. Почнемо з оптимістичного: в будь-якому випадку, Білорусь вже не буде такою, як була. То, що Лукашенко на 95% утримає владу, не означає, що Білорусь повернеться в стан, в якому була багато років. Він (Лукашенко — ред.) фізично утримує владу, але суспільство вже змінилося, і далі буде змінюватися так швидко, навряд чи він досидить навіть 5-річний термін, який йому намалювали. Я думаю, це буде рік-два-три ", — сказав він.

Відео дня

За словами Дикого, без лідерів протестувальники не змогли б здобути перемогу без насильницьких дій.

"Пройшов пік найбільшої масовості акцій, і на цьому піку виявилося, що без організованої опозиції просто повсталий народ не здатний протистояти жорсткому силовому апарату. Силовий апарат Лукашенко виявився дуже лояльним до нього, він не перейшов на бік народу. У такій ситуації єдиний шлях до перемоги був би, на жаль, насильницьким шляхом з боку протестуючих. Виявилося, режим Лукашенка повністю резистентний до того, що сотні тисяч людей ходять по вулиці та кричать "Іди", — сказав він.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів