Швейцарія не погодилася на передачу Україні боєприпасів до САУ Gepard

Влада країни зазначила, що Швейцарія не може погодитися на запит про передачу військової техніки швейцарського походження Україні.

Швейцарія відхилила апеляцію Німеччини з приводу дозволу на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва в Україну.

Як повідомляє Reuters, на думку швейцарської влади, дозвіл порушив би нейтралітет країни.

Як зазначає видання, міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт минулого місяця звернулася до уряду в Берні з проханням дозволити поставити 12 400 боєприпасів швейцарського виробництва для зенітних установок Gepard, які Берлін вже поставив Україні для допомоги у війні з Росією. Однак міністр економіки Швейцарії Гі Пармелін дав таку ж відповідь, як і уряд Швейцарії в червні, коли він відхилив попередній запит.

"Згідно з принципом рівного поводження в праві на нейтралітет, Швейцарія не може погодитися на запит про передачу військової техніки швейцарського походження Україні, поки остання бере участь у міжнародному збройному конфлікті", - пояснили свою позицію в швейцарському уряді.

Швейцарія наголосила, що не змінюватиме позицію щодо реекспорту своїх боєприпасів, техніки чи зброї.

"Оскільки правова ситуація залишається незмінною, узгодження передачі Німеччиною швейцарської військової техніки Україні як і раніше неможливо", - додали у відомстві.

Як пояснює видання, 35-мм снаряди спочатку забезпечувалися швейцарськими компаніями німецької армії кілька десятиліть тому за умови, що вона не може реекспортувати боєприпаси без дозволу Швейцарії.

Що таке Gepard

Gepard - німецька зенітна самохідна артилерійська установка виробництва компанії Krauss-Maffei у співпраці з іншими підприємствами. Призначена для захисту бронетанкових колон на марші і стаціонарних об'єктів від атак з вертольотів і літаків на малих і надмалих висотах вдень і вночі при будь-яких погодних умовах і в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії противника.

Вас також можуть зацікавити новини: