Сестра Кім Чен Ина / Kashmirad1

З усіх членів сім'ї, хто б міг взяти владу з рук лідера КНДР Кім Чен Ина, його сестра здається очевидним вибором. Кім Йо Йон у свої 32 роки була поруч з братом на зустрічах з президентом США Дональдом Трампом і лідером Китаю Си Цзиньпіном. Вона сиділа позаду віце-президента США Майка Пенса, представляючи Північну Корею на зимовій Олімпіаді в 2018 році. Кім Йо Йон була першою з північнокорейської правлячої сім'ї, хто відвідав Сеул, де вона особисто передала повідомлення від свого брата президенту Південної Кореї Муну Чже Іну.

Але найбільша потенційна перешкода в тому, що вона жінка у суспільстві, яке жорстко контролюють чоловіки, - пише Bloomberg.  Багато спостерігачів на КНДР кажуть, що кров важливіша, ніж стать. Але інші експерти більш скептичні.

Читайте такожЗМІ розповіли про стан Кім Чен Ина після операції на серці: "перетворився на овоч"

Відео дня

"Роль Кім Йо Йон, найбільш вірогідно, буде обмежена до регента в кращому випадку", - вважає викладач Корейського університету і колишній радник міністрів з питань об'єднання й оборони Південної Кореї Ю Хо Йол.

"Не лише владні кола, в яких домінують чоловіки, а й прості люди будуть чинити опір лідеру жінці", - вважає експерт.

Питання про те, чи стане Кім Йо Йон першою жінкою на чолі Північної Кореї, раптом вийшло на передній план на тлі загадки щодо стану здоров'я її брата. Кім Чен Ин не з'являвся в державних ЗМІ впродовж двох тижнів. Це призвело до появи низки репортажів з припущеннями про його недієздатність.

Династія Кімів правила Північною Кореєю впродовж трьох поколінь з дня заснування країни після Другої світової війни, коли СРСР і США поділили між собою контроль над Корейським півостровом. За цей правляча сім'я збудувала один з найбільш могутніх культів особистості в світі. Коли Кім Чен Ин взяв владу в свої руки після смерті батька в 2011-му, великим питанням було чи зможе лідер, якому трохи більш 20 років, керувати країною, де високо цінується старшинство. Він швидко взяв владу над підстаркуватими генералами й усунув потенційних ворогів. Він стратив власного дядька і колишнього заступника Чан Сон Тхека. Також диктатора КНДР підозрюють в причетності до вбивства свого старшого брата Кім Чен Нама в Малайзії.

Читайте такожЗайнятий: у КНДР повідомили, що Кім Чен Ин працює з документами

З багатьох точок зору, Кім Йо Йон, яка провела майже десятиліття в лабіринтах державного апарату, краще підготовлена до лідерської ролі. Вона також може здивувати всіх, хто сумнівається у її здатності керувати країною, - вважає політичних аналітик RAND Су Кім.

"Гадаю, їй не потрібно переживати про те, чи її народ КНДР прийме її як лідера, зважаючи на її приналежність до сім'ї Кімів. Доля Північної Кореї починається і закінчується разом з сім'єю", - пояснив експерт.

Інші потенційні Кіми чоловічої статі молодші або мають менше досвіду в кулуарах влади в Пхеньяні. Брат диктатора Кім Чен Чхол  не має офіційного титулу і, здається, більше цікавиться грою на гітарі, ніж політикою. Його племінник Кім Хан Сол засудив режим і живе за кордоном.

Південнокорейські ЗМІ повідомляли, що у Кім Чен Ина є 10-річний син. Але державна преса КНДР ніколи не згадувала про дітей диктатора. Те Ян Хо, який був "другим номером" в північнокорейському посольстві в Лондоні і пізніше втік у Південну Корею, сказав під час інтерв’ю на радіо, що ще один потенційний наступник - Кім Пхен Іл. Він син засновника країни, який повернувся в КНДР минулого року після чотирьох десятиліть дипломатичної роботи за кордоном.

"Ті, хто служить Кім Чен Ину - це перше покоління, якому 60-80 років. Тому з Кім Йо Йон у них щонайменше 30 років різниці у віці. В їхніх очах Йо Йон - новачок", - сказав Те Ян Хо.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Кім Чен Ин оточив себе могутніми жінками

Аналогічний аргумент звучав проти Кім Чен Ина, коли він прийшов до влади. Але його молодий вік не став перешкодою, й він швидко взяв контроль над старою гвардією. У всякому разі, Кім Йо Йон лишається головним потенційним спадкоємцем. Народившись у 1988 чи 1989 році, вона колись була пухкенькою дівчинкою, яка любила танцювали. А батько Кім Чен Ір називав її "принцесою Йо Йон", згідно з біографічною книгою про Кім Чен Ина під назвою "Великий наступник", яку написала Анна Фіфілд. Йо Йон разом зі своїм братом навчалася у школі в Швейцарії, а потім в 2000-му повернулася в КНДР, щоб продовжити навчання.

Її поява поруч з братом після смерті батька дала північнокорейському суспільству зрозуміти, що вона - частина династії. Невдовзі вона отримала посаду в департаменті пропаганди й агітації "Робітничої партії", на якій вона була відповідальною за управління іміджом лідера держави у державних ЗМІ. Цю ж посаду займав у свій час її батько Кім Чен Ір, коли його готували до правління.

Вона поступово піднімалася по кар'єрній драбині й стала довіреною особою свого брата, супроводжуючи його в поїздках перевірками на заводи, ферми й військові частини. Пізніше її поява на міжнародному рівні підтвердила її статус.

Читайте такожWashington Post: K-Pop підштовхує молодь тікати з КНДР на південь

"Після того, як Кім Йо Йон піднялася до такої вершини, її перестали розглядати як жінку. Тепер вона лідер, яка успадкувала більшу легітимність правити, ніж інші", - сказав колишній представник Південної Кореї на ядерних переговорах з КНДР Чун Йонву.

"Північна Корея - це точно одне з найбільш шовіністичних чоловічих суспільств у світі. Але кров у поєднанні зі статусом в "Робітничій партії" беруть гору над статтю", - додав він.

На папері немає жодної перешкоди, яка б не дозволяла жінці керувати Північною Кореєю попри те, що більшість членів парламенту - це чоловіки старшого віку. Конституція країни говорить, що "жінки наділені такими ж правами і соціальним статусом, як і чоловіки".

Однак, деякі аналітики не вірять, що Кім Йо Йон зможе взяти під контроль генералів, які командують програмою ядерного озброєння КНДР. Колишній заступник директора Національної служби розвідки Південної Кореї Ра Йон Іл каже, що сусідня країна швидше потрапить під владу військової хунти, ніж Кім Йо Йон.