Мінськ пригрозив відповідними заходами на нові санкції Євросоюзу / фото ua.depositphotos.com

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей попереджає про відповідні заходи протидії на нові санкції Європейського Союзу.

Про це йдеться в зверненні Макея до міністрів закордонних справ країн-членів ЄС на сторінці МЗС Білорусі у Facebook.

"У нас далеко не завжди і не в усьому збігаються підходи. Але при перших серйозних випробуваннях для становлення нашої країни ви знову відразу закликаєте до санкцій. Цим, по суті, ви підтверджуєте правоту тих, хто не вірить у нашу суверенну здатність вибудувати рівноправні і вигідні всім сторонам відносини з вашими державами", - заявив Макей.

Читайте такожУ Беларуси відкрілі дело про Захоплення влади опозицією

Він зазначив, що "це не перші санкції в нашій історії, і наша історія на цьому не закінчиться".

"Ми їх пройдемо так само, як і попередні. Результат їхніх дії вам відомий. Усі разом ми точно втратимо час. Загубимо ритм, який потрібен нашим країнам і суспільствам, тим більше в сучасному швидкому світі", - вважає Макей.

За словами голови МЗС Білорусі, склалася складна ситуація.

"Але яка з ваших країн не проходила хворобливі етапи національного дорослішання? Дайте і нам його пройти. Краще з вашою допомогою, але без спроб примусу з використанням політичних, фінансових та інших очевидних важелів. Прошу пробачити, але ми не зможемо це розглядати інакше, як недоброзичливі дії, що завдають шкоди суверенітету Республіки Білорусь, і не зможемо це залишати без протидії ", - підкреслив Макей.

При цьому він висловлює впевненість в можливості перспективи нормальних, добросусідських, цивілізованих міждержавних відносин.

"Тому що це в інтересах усіх: і Білорусі, і Європи, і всієї Євразії. Прошу задуматися про це без емоцій", - підсумував глава білоруського МЗС.

Вибори і протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" у Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі й про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • 19 серпня лідери країн - членів Європейського Союзу погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня.