Що дає статус біженця в Канаді для українців / depositphotos.com

Тиждень тому, 2 червня 2022 року, влада Канади повідомила, що прибулі в країну біженці з України отримають одноразові виплати. Поряд з тим, що на початку березня уряд "країни кленового листа" запустив спеціальну програму допомоги для українців, перспектива переїзду в Канаду обростає привабливими аргументами.

УНІАН розповість, що дає статус біженця в Канаді і як його правильно оформити.

Тимчасовий притулок в Канаді для українців - особливості

3 березня 2022 року Уряд Канади анонсував програмуCanada-Ukraine Authorization for Emergency Travel для екстреного в'їзду українців на територію держави. Беручи участь у цій програмі, наші співвітчизники можуть:

Відео дня
  • легально перебувати в країні 2 роки і більше;
  • отримати доступ до освіти та роботи;
  • скористатися медичними послугами.

Прийом заявок почався 17 березня, і з цього моменту стала відома процедура оформлення Canada-Ukraine Authorization for Emergency Travel (CUAET). Вам необхідно подати онлайн заявку на отримання канадської гостьової візи та заяву на отримання відкритого дозволу на роботу строком на 3 роки.

Відомо, що українці, а також їхні найближчі родичі можуть оформити таку допомогу і легально перебувати в Канаді 2-3 роки. Діти мають право зареєструватися і почати освітній процес в одній з канадських шкіл, але можливо це тільки після прибуття в країну.

Для того, щоб полегшити подорож до Канади, уряд запустив чартерні рейси з Польщі для українців. Три з них вже успішно реалізовані:

  • 23 травня в Вінніпег (Манітоба)
  • 29 травня в Монреаль (Квебек)
  • 2 червня в Галіфакс (Нова Шотландія)

Після прибуття в країну українцям гарантовано безкоштовне проживання протягом 14 днів.

Чи можна оформити статус біженця в Канаді 2022

Важливо розуміти, що процедура оформлення за програмою Canada-Ukraine Authorization for Emergency Travel і статус біженця - це різні речі. У Канаді складно оформити біженство і війна в Україні - не привід для схвалення вашої заявки. Як правило, позитивну відповідь дають тим, хто відчуває дискримінацію за статевою або расовою ознакою, в інших випадках людину депортують з країни.

Саме тому багато експертів рекомендують не акцентувати свою увагу на статусі біженства і відразу оформляти Authorization for Emergency Travel.

Допомога біженцям в Канаді 2022

Канадський уряд всіляко допомагає українцям, постраждалим від війни, адаптуватися в нових умовах. Влада заявила, що прибулі в Канаду українці отримають одноразову допомогу у розмірі 3 000 канадських доларів (близько 2 400$ США). Дітям до 17 років покладається 1 500 канадських доларів ($1 200 США).

Для того, щоб отримати гроші, вам потрібно мати:

  • дозвіл на роботи або навчання;
  • тимчасовий ВНП;
  • документи, що підтверджують вашу участь у програмі CUAET.

Далі ви повинні відкрити рахунок в канадському байку, зайти на офіційний сайт уряду і подати заявку на одноразову виплату. Очікуйте, що кошти надійдуть на рахунок протягом 5 днів.

Вас також можуть зацікавити новини: