В Мінську провели таємну інавгурацію Лукашенка / REUTERS

Таємна інавгурація Олександра Лукашенка в Білорусі є образливою для президента Росії Володимира Путіна.

Читайте такожВлада України на термінових нарадах визначить свою позицію щодо таємної інавгурації Лукашенка - МЗС

Таку думку висловив російський політолог Дмитро Орєшкін в ефірі телеканалу «Україна 24», назвавши Лукашенка «катакомбним президентом».

Відео дня

«Я так розумію, інавгурація готувалася в умовах секретності. Це таке нове політичне явище - катакомбний президент, який ховається від ЗМІ, гостей тощо. Я думаю, що у зв'язку з цим може навіть Володимира Путіна не поінформували, що взагалі-то образливо», - заявив Орєшкін.

На його думку, саме тому Путін не поспішає вітати Лукашенка з інавгурацією.

«Лукашенко демонструє, скажімо так, важкокерованість для Москви. Тому, думаю, розглядається варіант приведення до влади когось альтернативного, більш договороздатного», - зазначив політолог.

Протести в Білорусі і таємна інавгурація Лукашенка 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • За даними білоруських ЗМІ, сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.