Тихановська висловилася про Росію і Путіна / REUTERS

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що білоруська опозиція «абсолютно нічого не має» проти Росії, а також назвала президента РФ Володимира Путіна «мудрим керівником».

Читайте такожЯк "старшого брата" Росію сприймає тільки Лукашенко і невеликий відсоток білорусів – опозиціонерка

Такі заяви вона зробила в інтерв'ю «РБК». Кажучи про ставлення Москви до протестного руху в Білорусі, Тихановська нагадала, що всього пару місяців назад Лукашенко заявляв, що протестами керує «рука Кремля».

Відео дня

«І зараз ця людина змінила свою думку на 180 градусів. Тепер ми спонсовані і Америкою, і хто у нас там ще ляльковод: Литва, Польща, вже і Україна додалася. Ви розумієте, все-таки Володимир Путін мудрий керівник. Він же розуміє, що все, що говориться, - це фантазії однієї людини. І він розуміє, що ми завжди говорили, що відкриті до діалогу. І ми ніколи не поверталися спиною до Росії, я маю на увазі білоруський народ. Ми дружні країни, ми хочемо такими залишатися», - зазначила вона.

При цьому Тихановська вказала, що всі договори, укладені між Путіним і Лукашенком після 9 серпня, можуть бути переглянуті новим законно обраним президентом РБ - «якщо в цих угодах буде вбачатись якась шкода Білорусі».

«Ви маєте зрозуміти, проти Росії ми абсолютно нічого не маємо. Це якась штучно роздута думка однієї людини », - уклала вона.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Сотні людей постраждали, офіційно відомо про трьох загиблих.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйк.
  • Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.
  • 15 вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.

Лукашенко і Путін: союз диктаторів

  • Ще кілька місяців тому Олександр Лукашенко дозволяв собі критикувати Москву і звинувачувати Росію у втручанні в справи Білорусі. Але після початку масштабних протестів проти Лукашенка все змінилося.
  • Після початку акцій протесту Лукашенко кілька разів говорив з Путіним. Водночас він почав стверджувати, що ситуацію в країні розхитують ззовні країни Заходу, а Білорусі нібито загрожує НАТО. Він також домовився з Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • 8 вересня Лукашенко заявив про готовність продовжити інтеграцію з Росією. Тоді ж він відзначив, що, якщо сьогодні Білорусь впаде, то наступною буде Росія.
  • Видання Bloomberg з посиланням на джерела писало, що Путін не вірить у здатність протестуючих скинути режим його білоруського колеги. За словами джерел, російська влада була вражені масштабами заворушень в Білорусі. Попри те, що Москва не довіряє Лукашенку, вона не хоче допустити прихід опозиційних сил до влади шляхом вуличних акцій.
  • 14 вересня Путін зустрівся з Лукашенком в Сочі. Сторони обговорили ситуацію в Білорусі, а також підтвердили "прихильність колишнім домовленостям, включаючи взаємодію в оборонній сфері".