Протести в Білорусі: кількість затриманих збільшується, студенти й робітники мітингують (оновлено)

Напередодні в країні анонсували масштабні страйки підприємств.

На протестах у Білорусі 25 жовтня затримали 290 громадян. Деяких вже відпустили. В міліції кажуть про близько 120 осіб.

Читайте такожУ Мінську відбувся "Жіночий марш", затримано декількох учасниць

Про це свідчать дані правозахисної організації Вясна.

Як пише TUT.BY, на анонсованих опозицією протестах в Мінську проти десяток тисяч демонстрантів застосували світлошумові гранати.

У правоохоронних органах заявили про напад протестувальників на центральні відділення міліції. В країні відключили мобільний інтернет й закрили метро в столиці.

Під час мітингів були затримані журналісти. Їх відпустили з протоколами. Деякі розповідали про насильство з боку силовиків.

Протести не вщухли

За інформацією Telegram-каналу Беларусь головного мозга, працівники «Гродно Азот» вийшли о 7:00 на прохідну заводу з протестами. Учасників демонстрації вже почали заганяти на підприємство.

Місцеве видання Гродно новости пише в Telegram про під'їзд військових автомобілів. За словами кореспондентів Белсат, станом на 7:30 26 жовтня затримали чи не третину страйкарів заводу.

Масштабні страйки підприємств у Білорусі анонсувала напередодні опозиційна лідерка Світлана Тихановська. Головною зброєю протестів у Білорусі політик назвала солідарність.

Одразу після оголошення перших страйків підприємств на вулиці Мінська вийшли студенти. Молодь протестує проти ще одного президентського терміну Лукашенка й вимагає звільнення політичних в’язнів. Станом на 10:00 силовики почали затримання в столиці.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК країни, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Чергова акція протесту пройшла 25 жовтня - в цей день силовики проявили особливу жорстокість до протестуючих і затримали сотні людей.