У Польщі розповіли, чи будуть депортувати військовозобов'язаних українців

Павло Коваль вважає, що депортувати українців, які на батьківщині підлягають мобілізації, протизаконно.

Польща не збирається депортувати військовозобов'язаних українців, але готова створити умови для, щоб вони самі повернулися в Україну. Таку думку висловив голова Комітету у закордонних справах Сейму Павло Коваль виданню Sestry.

Коваль вважає, що депортувати українців, які на батьківщині підлягають мобілізації, протизаконно.

"Потрібно задіяти механізми, щоб молоді українці, які можуть боротися (...) повернулися в Україну. Тобто потрібно подбати, щоб при отриманні дозволів на роботу, продовження терміну перебування, на партнерських умовах відбувалася перевірка, чи можуть люди (...) бути мобілізованими в Україні", - вважає він.

За словами Коваля, якщо відповідь позитивна, то таким українцям можуть просто відмовити в прийомі на роботу, а також у продовженні статусу тимчасового захисту і виплаті допомоги. 

"Природно, що людина без роботи, без грошей і на нелегальному становищі довго в країні не протримається", - зазначив він.

Депортація військовозобов'язаних українців - позиція країн ЄС

Верховна Рада разом з оборонними відомствами країни працює над підготовкою законопроекту про мобілізацію чоловіків за кордоном. 

В уряді Німеччини вже заявили, що не будуть змушувати українців повертатися для служби в армії. Пізніше стало відомо, що Естонія готова видавати Україні військовозобов'язаних біженців.

Вас також можуть зацікавити новини: