Це вже друге голодування Наталії Херше / фото УНІАН Володимир Гонтар

Політув'язена громадянка Швейцарії Наталія Херше, засуджена в Білорусі на 2,5 роки, оголосила голодування в Гомельській виправній колонії.

Про це повідомляє телеканал "Белсат".

Читайте такожУ Білорусі проти правозахисного центру "Весна" порушили кримінальну справу

Відео дня

Її рідних не повідомили, як того вимагає закон, про переведення засудженої в Гомель, також вона не отримує листи. Через це з 22 лютого Наталя відмовилася від їжі.

Це вже друге голодування Наталії. У січні вона також відмовилася від їжі через те, що їй не передавали пошту. Тоді її перевели в камеру з кращими умовами, а за три дні надійшло 38 листів.

Як нагадує видання "Теперішній час", Наталія Херше народилася в Білорусі, але вже понад 12 років живе у Швейцарії. У вересні 2020 року її засудили на два з половиною роки колонії суворого режиму через зірвану з омонівця балаклаву - Наталію звинуватили в опорі співробітнику органів внутрішніх справ під час жіночого маршу в Мінську 19 вересня. Херше приїхала в Білорусь у відпустку на 10 днів, на 21 вересня у неї був зворотний квиток до Швейцарії.

На суді вона розповіла, що під час затримання злякалася, але їй було важливо подивитися в очі людині, яка намагалася її увести.

Що цьому передувало

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.

В Євросоюзі не визнали результати виборів і ввели санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.

23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.