Лукашенко хотів убезпечити Білорусь від російської агресії / фото REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко навесні 2014 року пропонував тодішньому голові польського уряду Дональду Туску переконати ЄС підтримати об'єднання України й Білорусі в єдину союзну державу на чолі з самим Лукашенком.

Про це Туск розповів в інтерв'ю польському виданню onet.pl, передає lb.ua.

"Мені тоді подзвонив Лукашенко, я все ще був прем'єр-міністром, і він прямо запропонував переконати ЄС, що він може бути гарантом мирного вирішення української проблеми. І підтримати його ідею про союз Білорусі та України з ним в якості президента обох країн", - сказав Туск.

На думку Туска, так Лукашенко хотів убезпечити Білорусь від російської агресії, а себе - від втрати влади в країні.

"Тоді все боялися, що Росія не зупиниться на анексії Криму, а Лукашенко побоюється неконтрольованого розвитку подій, жертвою якого може стати не тільки Україна, але і Білорусь. І це теж могло означати його кінець", - пояснив Туск.

Читайте такожЛукашенко прокоментував ідею создания єдиної держави с Россией

Союзна держава Росії та Білорусі

  • Минулого року лідери РФ і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко домовилися створити єдині парламент і уряд. Повідомлялося, що запланована Союзна держава - це наддержавне об'єднання РФ і Білорусі з організацією єдиного політичного, економічного, військового, митного, валютного, юридичного, гуманітарного і культурного просторів.
  • Втім, вже через місяць Лукашенко заявив, що ніхто не збирається здавати незалежність і суверенітет країни, "навіть братській Росії".
  • Раніше Лукашенко заявив, що його країна зазнає величезних збитків через нерівні торгові відносини з Росією. За його словами, жоден документ про інтеграцію Білорусі з РФ не буде затверджений без вирішення принципових для Мінська питань.