США "націлилися" на яхту Керімова Amadea, яку у 2022 році конфіскувала влада Фіджі / фото AP

Україна може "вирвати" з рук РФ не менше 300 млн доларів за рахунок яхти Amadea підсанкційного російського олігарха Сулеймана Керімова, яку орієнтовно оцінюють саме у таку вартість.

Про це пише Reuters, підкреслюючи, що в понеділок Сполучені Штати Америки розпочали судовий процес за право володіти яхтою. В разі успіху, її хочуть продати на аукціоні та передати отримані кошти на допомогу Україні.

Суперяхту Сулеймана (актив у 348-футовів та 106-метрів за розмірами) конфіскували на території Фіджі у травні 2022 року, згідно з ордером США. Саме в той час Вашингтон посилив санкції проти Сулейманова, з огляду на його близкість до лідера РФ Володимира Путіна.

Відео дня

Наразі яхта пришвартована в одному з портів Сан-Дієго. США вимагають, щоб її передали у власність Америки.

В понеділок, 22 жовтня, Міністерство юстиції США подало відповідну скаргу до федерального суду Манхеттена, давши "старт" судовому процесу. 

За даними журналу Forbes, статки Керімова та його родини становлять близько 10,7 мільярда доларів, нагадує ЗМІ. Значну частину свого "багатства" він накопичив завдяки своїм акціям в російському "Полюсі" - одна з найбільших у РФ та світі компаній з видобутку золота.

У 2014 і 2018 роках Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Керімова у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні. Ці санкції заблокували олігарху доступ до фінансової системи США. "Полюс" додали до санкційного списку в травні 2023 року. Тоді компанія назвала відповідні дії США "необґрунтованими".

У свої скарзі до суду Міністерство юстиції США стверджує, що Керімов купив яхту Amadea у 2021 році, а потім порушив санкції США, перевівши сотні мільйонів доларів на її утримання через американські фінансові установи.

Зазначається, що у 2023 році адвокати власника Amadea заявили, що насправді яхта належить не Керімову, а колишньому керівнику "Роснафти" Едуарду Худайнатову - ще одному російському олігарху, проти якого не було застосовано санкції. Однак ім'я останнього США не згадують у поданій скарзі, підкреслює Reuters. 

В Україні арештовано активи трьох олігархів, наближених до Путіна 

6 жовтня 2023 року в Україні судовим рішенням арештували всі активи, які належали  Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову - трьом олігархам з РФ, які наближені до диктатора Путіна. За даними СБУ, вони причетні до фінансування війни, яку веде Путін проти України. Загалом, рішення стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, в яких кінцевими бенефіціарами вважаються саме зазначені особи. Сума активів становить понад 17 мільярдів гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: