В Іспанії готуються давати жінкам відпустку на час менструації

Запропонований закон ще має бути схвалений іспанським парламентом.

Кабінет міністрів Іспанії схвалив законопроект, що надає оплачувану відпустку через хворобу жінкам, які страждають від сильних менструальних болів, і став першою європейською країною, яка прийняла таке законодавство.

Менструальна відпустка нині пропонується лише в невеликому числі країн світу, в тому числі в Південній Кореї та Індонезії, пише DW.

Але запропонований закон ще має бути схвалений іспанським парламентом, а голосування очікується не раніше, ніж через кілька місяців.

Було неясно, чи має коаліційний уряд меншості прем'єр-міністра-соціаліста Педро Санчеса, який зробив права жінок пріоритетом, достатню підтримку в зборах, щоб прийняти його.

Іспанський законопроект дає працівникам, які відчувають менструальні болі, право на стільки відпусток, скільки їм потрібно, при цьому державна система соціального забезпечення, а не роботодавці, оплачує відпустку через хворобу.

Як і у випадку з оплачуваною відпусткою за іншими показаннями за станом здоров'я, тимчасову непрацездатність повинен затвердити лікар.

Міністр з питань рівноправності Ірен Монтеро заявила, що закон визнає проблему зі здоров'ям, яка досі значною мірою приховувалася.

"Місячні більше не будуть табу", - заявила вона на прес-конференції після того, як кабінет схвалив законопроект.

"Ми будемо першою країною в Європі, яка введе тимчасову відпустку через хворобу, що повністю фінансується державою для хворобливих і непрацездатних періодів", - додала вона.

"Більше не потрібно ходити на роботу з болем, більше не потрібно приймати таблетки перед приходом на роботу і приховувати той факт, що ми відчуваємо біль, через який ми не можемо працювати", - заявила Монтеро.

Нагадаємо, експерт розповіла, чи нормально займатися сексом під час війни.

Вас також можуть зацікавити новини: