В Сенаті США закликали запровадити санкції проти Угорщини

Також сенатори хочуть відновити візовий режим для громадян Угорщини.

Білий дім повинен розглянути можливість запровадження санкцій проти Угорщини. Таку думку висловили одразу кілька сенаторів Конгресу США включно з очільником Комітету з міжнародних відносин Беном Кардіном, пише Bloomberg.

За його словами, чинний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан є "найменш надійним" союзником НАТО, який викликає зростаюче обурення серед партнерів. Кардін зокрема засудив затягування Орбаном виділення макрофінансової допомоги України від Європейського Союзу, а також зволікання із схваленням вступу Швеції в НАТО. 

З огляду на це, на думку Кардіна, Білому дому слід зважити можливість запровадження санкцій і скасування безвізового режиму для громадян Угорщини.

Двоє інших сенаторів — демократ Жанна Шахін і республіканець Том Тілліс — заявили, що Орбан ризикує "безповоротно зіпсувати" відносини Угорщини зі США та НАТО, якщо він не посприяє вступу Швеції до військового альянсу.

Bloomberg зазначає, що ці докори з боку Вашингтона посилюють європейське невдоволення Орбаном, який поставив під сумнів зобов’язання Заходу захистити Україну від вторгнення Росії та підтримував зв’язки з Москвою. 

Усі троє сенаторів відзначили у спільній заяві, що через бездіяльність Угорщини щодо прийняття Швеції в НАТО "і час, і терпіння спливають".

Зовнішня політика Угорщини: останні новини

Як писав УНІАН, 1 лютого Рада ЄС схвалила виділення Україні 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Тривалий час це рішення блокував прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Але погрозами та поступками інші лідери ЄС змогли його переконати цього разу.

Після того, як у січні Туреччина дала свою згоду на приєднання Швеції до НАТО, Угорщина залишилася єдиною країною альянсу, яка досі не ухвалила такого рішення. Минулого тижня Орбан запросив прем’єр-міністра Швеції в Будапешт, щоб той розповів угорському керівнику, чому він має дати згоду на приєднання Швеції до альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: