Орбан заявив, що направив Крістерссону запрошення для переговорів про вступ Швеції до НАТО / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви хочете вступити до НАТО, приходьте і поговоріть зі мною - це останнє послання прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана своєму шведському колезі.

"Сьогодні я відправив лист-запрошення прем'єр-міністру Ульфу Крістерссону для візиту до Угорщини з метою переговорів про вступ Швеції до НАТО", - написав сьогодні Орбан у Твіттері.

Заяви Орбана прозвучали на тлі зростаючих ознак того, що Швеція, можливо, намагається переконати двох останніх супротивників Альянсу - Угорщину і Туреччину - через 20 місяців після того, як вона подала заявку на вступ до НАТО і порушує свою багатовікову традицію нейтралітету завдяки війні Росії проти України.

Відео дня

Офіс Крістерссона не відразу відреагував на запрошення Орбана.

Розблокування вступу Швеції до НАТО

У понеділок Туреччина дала зрозуміти, що також готова схвалити членство Стокгольма. Високопоставлений чиновник підтвердив, що Партія ПСР президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, яка разом зі своїм націоналістичним союзником має більшість у парламенті, буде домагатися схвалення Законодавчих зборів для ратифікації заявки Швеції.

Цей крок Туреччини чинить тиск на Угорщину, яка неодноразово запевняла Шведських чиновників, що вона не буде останньою в Альянсі, яка схвалила пропозицію Швеції.

Угорщина скаржиться на критику з боку Швеції стану її демократії. Туреччина, яка зажадала від Швеції більш жорстких дій проти дисидентів уряду Ердогана, також просила Вашингтон схвалити продаж винищувачів F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: