Білоруська опозиція вирішила відмовитися від участі у виборах президента, які Лукашенко не захотів переносити

Вибори в країні хочуть провести на початку серпня попри пандемію коронавірусу.

Опозиційні білоруські політичні сили заявили про відмову від участі в чергових президентських виборах, які попри пандемію коронавірусу заплановані в країні на 9 серпня поточного року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Раніше президент республіки Олександр Лукашенко відмовився переносити вибори через коронавірус.

Зокрема, партія "Білоруський національний фронт" заявила, що не висуватиме свого кандидата на президентських виборах. Засідання керівного органу партії, Сойму, з цієї нагоди пройшло у форматі онлайн через коронавірус.

Читайте такожЛукашенко про парад під час пандемії: не поспішайте засуджувати нас - спадкоємців Перемоги

"Сойм Партії "БНФ" ухвалив рішення про неучасть партії в президентських виборах 2020 року. Партія не буде висувати свого кандидата і не підтримуватиме інших кандидатів", – мовиться в заяві партії.

Своє рішення в ній пояснили пандемією COVID-19 і тим, що білоруська влада проігнорувала рекомендації щодо зміни виборчого законодавства, запропоновані міжнародними й білоруськими спостерігачами на попередніх виборах.

"Проведення виборчої кампанії в умовах пандемії вкрай безвідповідальне і небезпечне, у той час як інші європейські країни ухвалюють обґрунтовані рішення відкласти вибори, навіть з набагато меншим числом хворих", – заявили в партії.

Схоже рішення ухвалила і Білоруська партія лівих "Справедливий світ".

Читайте такожВлада Мінська заборонила проводити акцію "Безсмертний полк" 9 травня: обіцяють парад і концерт

"Білоруська партія лівих оцінює дане рішення як безвідповідальне і злочинне. Проведення в найближчі три місяці виборчої кампанії в Білорусі в умовах стрімкого поширення коронавірусної інфекції ставить під загрозу здоров’я і життя величезної кількості людей", – мовиться в заяві центрального комітету "Справедливого світу".

Раніше опозиційні партії ухвалили колегіальне рішення відмовитися від подальшого проведення "праймеріз" для вибору єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах.

Як повідомляв УНІАН, раніше Лукашенко, відомий своїм скептичним ставленням до COVID-19, здивував новими порадами щодо профілактики захворювання.

Читайте також: