Україна також не визнала легітимність Лукашенка / ілюстрація REUTERS

Олександра Лукашенка з так званою "інавгурацією" привітав тільки лідер однієї країни - президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Про привітання лідера Туркменістану повідомило в середу ввечері туркменське державне агентство Turkmenistan Today.

Як відомо, дату церемонії інавгурації не оголошували і на неї не запрошували послів інших країн у Білорусі. Лукашенко заявив, що "за законами Білорусі, ми нікого не повинні із західних держав і взагалі когось попереджати".

Відео дня

Читайте такожПутін не привітав Лукашенка з інавгурацією

"Це внутрішня справа нашої країни. І критика тільки одна: то таємниця, то таїнство. Знаєте, на інавгурацію були запрошені близько двох тисяч осіб разом з військовими. І в таємниці це зберегти практично неможливо", - сказав він у четвер.

Більшість країн світу не визнали легітимність Олександра Лукашенка. Серед них: 27 країн Європейського Союзу, Велика Британія, США, Канада, а також Україна.

До "церемонії інавгурації" з так званою "перемогою" Лукашенка вітали лідери РФ, Туреччини, Венесуели, Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану та Узбекистану, а також невизнаних Абхазії та Південної Осетії.

Також варто відзначити, що офіційного привітання з інавгурацією від лідера Китаю не було, але виступив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь, який підтримав Лукашенко.

"Китай поважає вибір, зроблений народом Білорусії, президентські вибори - внутрішня справа країни", - наводить "РИА Новости" текст його заяви.

Читайте такожЛукашенко уперше відреагував на невизнання його легітимності: ми нікого і не просили

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту і страйки, які тривають вже понад місяць. Силовики жорстоко затримують і б'ють демонстрантів, постраждали сотні людей. Є загиблі.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня, Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі в ході таємної церемонії інавгурації. На неї були запрошені всього кілька сотень людей, інавгурація проводилася без анонсу і телетрансляції.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що "інавгурація" Олександра Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.