REUTERS

Спостерігачі від країн Співдружності Незалежних Держав (СНД) оголосили президентські вибори в Білорусі, де на тлі протестів Олександра Лукашенка оголошено переможцем, «легітимними».

Як передає кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Мінську повідомив голова Виконавчого комітету - виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.

«Місія (спостерігачів СНД - УНІАН) не виявила фактів, що ставлять під сумнів легітимність виборів президента Республіки Білорусь», - сказав Лебедєв.

Відео дня

За його словами, вибори пройшли організовано та відповідали законодавству країни.

«Вибори були відкритими, конкурентними й забезпечили вільне волевиявлення громадян Республіки Білорусь - ось таких висновків дійшли спостерігачі від країн СНД», - оголосив він.

Читайте такожМасові протести, барикади й кров у центрі Мінська: як Білорусь відреагувала на перші результати виборів

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.

У Центральній виборчій комісії Білорусі оприлюднили попередні результати президентських виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Ганну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.

9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками. У Мінську правоохоронці стріляли в протестувальників гумовими кулями. З'явилась інформація про перші жертви.

Лідери європейських країн засудили силовий розгін мітингувальників у Білорусі.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактами масових заворушень у Мінську та насильства стосовно співробітників міліції. За даними правозахисного центру "Весна", в Білорусі, за попередньою інформацією, затримані 170 осіб.