Після виборів в Білорусі тисячі громадян по всій країні виступили проти Олександра Лукашенка / REUTERS

Європейський Союз не визнає результатів виборів президента у Білорусі і починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестувальників.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель за підсумками відеконференції за участі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

"Білорусь: ЄС не визнає результати виборів. Починається робота над запровадженням санкцій проти тих осіб, які відповідальні за насильство і фальсифікацію", - наголосив Боррель.

У свою чергу, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення глав МЗС країн-членів ЄС.

"Добре, що міністри закордонних справ одноголосно погодилися працювати над додатковими санкціями проти відповідальних осіб. Європа повинна активно відстоювати свої цінності", - заявила фон дер Ляєн.

Раніше кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі Рікард Йозвяк повідомив, що міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу під час обговорення ситуації в Білорусі в рамках відеоконференції погодилися підготувати санкції проти цієї країни.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати й гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.