YouTube/EnBW Energie Baden-Württemberg

Відео, зняте за допомогою безпілотника, показує момент, коли дві масивні градирні колишньої атомної електростанції в Німеччині валяться через контрольований вибух.

Енергетична компанія EnBW підтвердила, що вежі старої АЕС у місті Філіппсбург знесли. Для цього вибухівку заклали в основі веж. Як пише Newsweek, вибух відбувся о 6 ранку вчора. Глядачів на місці на той час не було через карантин, запроваджений в розпал пандемії COVID-19. Німецькі чиновники кажуть, що це "важливий крок" у переході країни на відновлювані джерела енрегії. Берлін хоче вимкнути всі реактори німецький АЕС до кінця 2022 року.

Читайте такожУкраїнські АЕС скоротили генерацію енергії до історичного мінімуму

Реактори в Філіппсбурзі були вимкнені у 2011 і 2019 роках. У EnBW пояснили, що територія, на якій стояли градирні АЕС, відійдуть під контроль компанії TransnetBW, яка керує лініями електропередач. Тут розмістять конвертер, який буде передавати "зелену" електроенергію з північної частини Німеччини на південь.

"Два релікти ери ядерної енергетики зникли. Це очевидна ознака того, що відхід від АЕС просувається у Німеччині", - написала на Twitter міністр охорони довкілля ФРН Свенья Шульце.

"Остання АЕС буде вимкнена до 2022 року. Майбутнє за відновлюваною енергетикою, яка безпечніша, дешевша і надійшіна", - додала вона.

Висота підірваних веж електростанції в Філіппсбурзі сягала близько 154 метрів. Колись вони зберігали залишкове тепло АЕС. Але тепер за лічені секунди вони зникли, залишаючи по собі велику хмару пелюки. Чиновники кажуть, що техніка контрольованого вибуху використовувалася в Німеччині понад 50 разів під час знесень градирень.