Винищувачі F-35 пройшли випробування і отримали сертифікат ядерної конструкції / REUTERS

Не так давно у мережі з'явилися фотографії американського винищувача F-35A, оснащеного випробувальними версіями бомби B61-12 - новітнім варіантом сімейства ядерних гравітаційних бомб повітряного базування. Їх опублікував глава бойового Повітряного командування Нідерландів Йохан ван Девентер, щоб оголосити про можливість спільного використання ядерної зброї країнами НАТО, пише журнал The National Interest.

Зазначається, що оскільки багато держав-членів Альянсу вже закупили американську платформу F-35 Lightening II, потенціал для місії зі спільного використання ядерної зброї існує. І це може стати історичною подією, адже такого типу співпраці не існувало з часів Холодної війни.

"Враховуючи зростаючу нестабільність у Східній Європі у світлі триваючого вторгнення Москви в Україну, деякі аналітики вважають, що цей потенціал у масштабах всього НАТО сприятиме подальшому зміцненню згуртованості та єдності трансатлантичного Альянсу", - йдеться у публікації.

Відео дня

Бомба Б61-12 - що відомо

Нова бомба B61-12 є новітнім варіантом американського сімейства ядерних гравітаційних бомб повітряного базування B61.

Модель B61-12 по суті являє собою комбінацію нових компонентів та відремонтованих компонентів попередніх варіантів, включаючи B61-3, B61-4, B61-7 та B61-10.

Створення нової бомби планується завершити до 2025 року, і очікується, що вона продовжить термін служби бомби B61 на 20 років.

"Бомба довжиною 12 футів і масою 825 фунтів завершила свої перші успішні льотні випробування на літаку F-15 Eagle ВПС ще у 2020 році, коли вона була скинута з висоти понад 25 000 футів і залишалася у повітрі приблизно хвилину, перш ніж вразити ціль", - пише журнал.

Зазначається, що нова бомба буде оснащена ядерною боєголовкою малої потужності, що дозволяє уражати військові цілі з мінімальним побічним збитком.

Винищувачі F-35 - характеристики

Відомо, що в 2021 році F-35A став першою платформою п'ятого покоління, майже сертифікованою як планер, здатний нести ядерну зброю. Під час демонстрації два таких винищувачі скинули копію B61-12 на випробувальному полігоні Тонопа в Неваді. Винищувачі успішно пройшли випробування і отримали сертифікат ядерної конструкції.

F-35 став результатом проекту виробничого гіганта Skunk Work, метою якого була розробка вдосконаленої системи короткого зльоту/вертикальної посадки як для ВМС, так і для ВПС.

Існує три варіанти Lightening II: звичайний варіант зльоту та посадки F-35A, що використовується ВПС, короткий варіант зльоту та вертикальної посадки F-35B для морської піхоти та варіант F-35C з можливістю авіаносця для ВМС.

F-35 вважається найскладнішою платформою п'ятого покоління, яка коли-небудь літала в небі. Lightening II може розвивати швидкість до 1,6 Маха (в кілька разів перевищує швидкість звуку). Удосконалена платформа також оснащена суміщеними датчиками, що створюють єдине інтегроване зображення поля бою, що підвищує ситуаційну обізнаність пілотів.

Вас також можуть зацікавити новини: