Washington Post: Виведення військ США з Німеччини не обов'язково буде подарунком для Росії

Особливо, якщо ці американські солдати передислокуються в Східну Європу.

Президент Дональд Трамп під шквалом критики з боку його власної пратії через наміри скоротити кількість військ США в Німеччині з 34 тисяч до 25 тисяч солдатів. В спільному листі члени Комітету Палати представників з питань Збройних сил висловили занепокоєння тим, що скорочення "посилить позиції Росії нашою ціною".

Але це залежить від того, що адміністрація Трампа зробить з цими військами, - пише Washington Post. Нинішній президент США - не перший, хто оголошував про вивід американських військ з Німеччини. В 2004 році Джордж Буш-молодший відкликав 70 тисяч солдатів з Європи й Азії. Серед них були 30 тисяч тих, хто ніс службу в двох дивізіях у Німеччині. Ці сили покинули гарнізони часів Холодної війни. Дехто повернувся додому, а інші були передислоковані ближе до гарячих точок у світі на той час. Буш тоді вважав, що це "скоротить стрес для сімей наших військових і водночас посилить тиск на наших ворогів".

Читайте такожBloomberg: Трамп підриває позиції Меркель якраз тоді, коли вона намагається боротися з Путіним

Радник Трампа з національної безпеки Роберт О'Браян стверджує, що зараз Вашингтон робить те ж саме. У своїй статті на Wall Street Journal він писав, що деталі процесу ще не затверджені остаточно. Але очікується, що тисячі американських військових з Німеччини можуть скоро "вирушити в Індо-Тихоокеанський регіон, де США підтримують військову присутність на Гуамі, Гаваях, Алясці, а також в Японії. Крім того, вони можуть вирушити в Австралію чи інші країни Європи. Якщо все саме так і відбудеться, це посилить, а не ослабить стримування Росії й Китаю.  

Видання пише, що причин тримати великий контингент в Німеччині у 21-му столітті просто немає. Залізна завіса, патрулюванням якої займався Держсекретар Майк Помпео в часи, коли був молодим офіцером Сухопутних військ США, впала три десятиліття тому. Але американські солдати досі несуть службу вздовж старих контактних ліній Холодної війни, які розділяли Східну і Західну Німеччину.

"Нам більше не потрібно зупиняти вторгнення танків СРСР через Фулдський прохід. Сьогодні загроза з боку Москви пересунулася на схід. І настав час американським військам теж туди перейти", - йдеться в статті.

Читайте такожForbes: Росії було потрібно 60 годин для перемоги над НАТО, Трамп скорочує цей час

Адміністрація Трампа працює над фіналізацією угоди про відправку американських військ в Польщу для постійного базування. США вже відкрили нові дивізійні штаб-квартири в Познані, які скоро можуть стати домом для бригади армії США.

"Навіщо винагороджувати Німеччину присутністю такої великої кількості сил США й пов'язаними з ними економічними вигодами, коли Берлін продовжує скорочувати свою відповідальність перед НАТО? Німеччина - четверта найбільша економіка світу. Але торік вона витратила лише 1.38% від ВВП на оборону, що менше встановленої в 2006 році норми на рівні 2%. Натомість країни Східної Європи, такі як Польща, Болгарія, Румунія, Литва, Латвія й Естонія виконують чи й навіть перевиконують свої зобов'язання щодо витрат на оборону. Немає нічого поганого в тому, щоб винагородити їхню непохитність, відправивши американські війська з Німеччини для базування на території більш надійних союзників", - йдеться в статті.

Читайте такожDie Welt: Світу загрожує ядерна анархія, про яку попереджав Кеннеді

Видання також нагадує, що Берлін ставить під загрозу безпеку союзників НАТО, будуючи газопровід "Північний потік-2", попри всі американські протести. Зараз російський газ транспортується через територію Польщі й Словаччини. Це означає, що Росія, якщо захоче запинити поставки у Східну Європу, може втратити заодно й свої великі доходи. Коли ж "Північний потік-2" буде добудований, Росія зможе оминути Східну Європу й транспортувати газ прямо в Німеччину. Це дозволяє Володимиру Путіну погрожувати союзникам в регіоні без страху втратити доходи від продажів енергоносів на Заході.

Адміністрація Трампа повинна сказати Берліну, що в разі завершення "Північного потоку-2", ще більше американських військ вирушають з Німеччини на схід. Якщо все зробити правильно, рішення Трампа може посилити НАТО й американське стримування Росії.