Ілюстрація / REUTERS

Рішення президента Дональда Трампа вивести з території Німеччини більш ніж чверть військ США лишає канцлера Ангелу Меркель уразливою в момент, коли їй доводиться мати справу зі зростанням тиску вимог виступити більш жорстко проти Володимира Путіна. 

І це рішення лідера США похвалили в Москві, - пише Bloomberg.

"Це плювок в обличчя Меркель", - сказав колишній російський дипломат і зовнішньополітичний аналітик Володимир Фролов.

Відео дня

"Але він в наших інтересах", - додав він.

Впродовж кількох днів після першого витоку інформації про рішення Трампа в офісі Меркель чекали офіційного повідомлення від уряду США. А прес-секретар Білого дому кілька разів відмовлявся підтверджувати, що рішення існує. Але повідомлення у ЗМІ підняли тривогу в Берліні, де інформацію прийняли за черговий доказ ослаблення трансатлантичних відносин і зсуву пріоритетів у Вашингтоні.

Читайте такожForbes: Росії було потрібно 60 годин для перемоги над НАТО, Трамп скорочує цей час

Не відомо, умисне чи ні президент США підірвав зусилля Меркель, націлені більш жорстко виступити проти Росії. Але цей епізод став черговим прикладом його здатності вибити європейських лідерів з колії своїми непередбачуваними політичними рішеннями.

Видання нагадує, що на початку цього року, коли пандемія COVID-19 охопила Італію, Трамп заборонив всі авіарейси з Євросоюзу, не попереджуючи європейських лідерів. А в минулому він ставив під сумнів положення НАТО про спільну оборону, на якому базується безпека на континенті. Двоє людей, поінформованих про справи у Вашингтоні, розповіли Bloomberg про те, що американський посол Річард Гренелл певний час говорив про його бажання скоротити військову присутність США в Німеччині. Він допускав, що частину військ можна відправити в Польщу або просто скоротити. Але багато високопоставлених чиновників у Держдепартаменті дізналися про формальний план це зробити з новин.

Депутат від партії ХДС Петер Баєр у понеділок прокоментував, що досі не знає напевне, чи повідомлення у ЗМІ говорять про реальні американські плани, чи це передвиборча обіцянка Трампа. Але якщо президент США дійсно скоротить американський контингент в Німеччині, це буде означати "ослаблення трансатлантичного альянсу".

"Це буде не в інтересах НАТО і країн-учасниць включно зі США, а в інтересах Росії й Китаю", - сказав Баєр.

Читайте такожDie Welt: Світу загрожує ядерна анархія, про яку попереджав Кеннеді

Виведення 9500 американських солдатів створить токсичне геополітичне середовище для Меркель, в якому Трамп намагається влаштувати прямузустріч з Путіним на саміті G7 й змусити Німеччину зайняти більш жорстку позицію проти Китаю. Останній лишається найбільшим торговельним партнером для Берліна. Росію виключили з G7 в 2014 році після того, як вона незаконно окупувала український Крим. Путін, зі свого боку, розглядає Меркель як ослабленого лідера. Адже вона оголосила, що більше не буде добиватися переобрання на четвертий термін в кінці наступного року.

Меркель - прагматик. Вона багато разів намагалася як співпрацювати з Путіним і підтримувати зв'язки з Кремлем після того, як ЄС запровадив санкції через російську окупацію Криму. Наприклад, вона просувала побудову газопроводу "Північний потік-2", попри зростання ворожості з боку Вашингтона. Наразі завершення побудови ГТС під сумнівом, оскільки США погрожують новими санкціями компаніям, які будуть брати участь в цьому проекті. Німецькі чиновники кажуть про своє розчарування тим, що отримати так мало від своїх інвестицій в Путіна.

Тепер канцлер під тиском вдома через нові викриття про кібератаку ГРУ проти Бундестага в 2015 році й жорстоку розправу в центрі Берліну, а також через нову напругу в переговорному процесі щодо війни в Україні. Про це Bloomberg розповіли німецькі чиновники. Меркель в промові про зовнішню політику минулого місяця підкреслила, що Росія "підтримує маріонеток в частинах Східної України й атакує західні демократії включно з Німеччиною за допомогою гібридних ресурсів".

Читайте такожAmerican Interest: Зараз не час ослаблювати тиск на Путіна й запрошувати на саміт G7

США тим часом відправляють своїх представників у Відень, щоб 22 червня провести переговори з Росією про контроль ядерних озброєнь. Адміністрація Трампа хоче, щоб Москва допомогла змусити Китай вступити в більш широкі переговори про обмеження ядерних арсеналів трьох країн. Відносини Меркель з Путіним, який в минулому був агентом КДБ СРСР в Східній Німеччині до падіння Берлінської стіни, досягли нижньої межі наприкінці травня.

МЗС Німеччини викликало на розмову посла Росії після того, як федеральні прокурори встановили причетність ГРУ до кібератаки проти Бундестагу в 2015 році. Меркель назвала російську поведінку "обурливою", а в німецькому МЗС пообіцяли застосувати інструмент ЄС з запровадження санкцій за кібератаки.