Ілюстрація / REUTERS

Через чотири дні після останньої розмови Дональда Трампа з російським лідером Володимиром Путіним з'явилися новини про наміри президента США скоротити на чверть американські війська в Німеччині.

Відкликання 9,5 тисяч американських солдатів, які входять у 34-тисячні сили піхотинців, моряків і десантників під контролем Європейського командування армії США скасує зусилля Пентагона за останні роки, націлені на посилення здатності оборонятися від атаки Росії. Про це пише Forbes. Аналітики вважають, що будь-яке російське вторгнення буде націлене, в першу чергу, проти східного флангу НАТО, де союзних сил на місцях найменше. Країни Балтії особливо уразливі.

Читайте такожAmerican Interest: Зараз не час ослаблювати тиск на Путіна й запрошувати на саміт G7

Відео дня

Поки не відомо напевне, чи скорочення Трампа буде втілене. Також ніхто не може сказати, які саме сили може відкликати Європейське командування армії США, якщо такий наказ надійде. Але цілком зрозуміло, що будь-яке скорочення американських сил в Європі ослабить оборонні позиції НАТО. New York Times написав, що військові лідери США були "осліплені" скороченнями Трампа.

Десятиліттями американська армія підтримувала великий контингент в Європі для того, щоб захистити континент від СРСР, а потім і від Росії. Після закінчення Холодної війни чисельність цих сил скорочувалася. Але станом на 2012 рік Сухопутні війська США підтримували на європейській території чотири бригади, дві з яких - танкові.

Адміністрація Барака Обами скоротила ці дві танкові бригади через суперечку з Конгресом про граничний борг в 2011 році, яка призвела до ухвалення "Закону про бюджетний контроль" і автоматичної "секвестрації" бюджетних скорочень. Сили Сухопутних військ США в Європі скоротилися з 40 тисяч солдатів в 2011 році до 25 тисяч в 2014-му. Після цього американський полк з 300 бронемашинами Stryker стали єдиною механізованою силою, яка постійно базується на європейській території. 173 повітряно-десантна бригада США теж базується на континенті.

В 2014 році Росія вторглася в Україну. Пентагон у відповідь почав добиватися відновлення бойових сил в Європі. Адміністрація Обами виділила мільярди доларів на тимчасові розгортання військ в Європі в рамках "Європейської ініціативи заспокоєння". Американська армія почала процес повернення в Європу двох батальйонів з 18 ракетними пусковими установками.

Читайте такожForeign Policy: Для Росії зараз не найкращий час йти в наступ проти України

Сухопутні сили почали також тимчасово розгортати механізовану бригаду в Європі з ротацією кожні дев'ять місяців. Зазвичай така бригада озброєна приблизно 90 танками М1 і 130 бойовими машинами М2, а також 18 самохідними гаубицями М108. Але навіть після такого посилення в 2014 році війська США і НАТО в Європі все одно були нездатними відбити несподівану російську атаку в Балтії. На це вказував аналітичний центр RAND.

Росія тримає близько 760 танків у 25 батальйонах на короткій відстані від Литви, Латвії й Естонії. Спільні сили НАТО в тому ж регіоні мають в своєму розпорядженні 15 батальйонів з 150 танками, з яких 90 - це американські М1, які розгорнуті тимчасово.

В 2016 році центр RAND провів симуляцію російського вторгнення. Згідно зі сценарієм, російська армія швидко переможе легко озброєні сили НАТО. Західний альянс відправить гелікоптери і повітряні сили, щоб зупинити російський наступ, але танки НАТО надійдуть в потрібний регіон запізно.

"Броньовані сили, які потрібні для того, щоб зіштовхнутися з російськими військами на рівних, не можуть прибути на місце вчасно. Таким чином, вони можуть потрапити під більш часті й ефективні атаки з повітря, вогневих сил наземного базування", - пояснили в RAND. Попри перевагу НАТО в небі, альянс не може зупинити наступ російської броні.

Читайте такожУ Балтійському морі стартували військові навчання НАТО

"За різними сценаріями симуляції за участі великої кількості експертів, які виступали за обидві сторони, найдовший термін, за який російські сили досягнуть околиць Таллінна і Риги, тривав 60 годин", - сказали в RAND.

"Така швидка поразка залишить НАТО обмежені можливості. І всі вони будуть поганими", - вважають в аналітичному центрі. Росія може знову взяти під контроль країни, які в часи СРСР контролювала Москва. У RAND розрахували, що для ефективного захисту країн Балтії НАТО потрібно наростити оборонні сили в регіоні з 15 батальйонів до приблизно 30, а також забезпечити ці підрозділи важким озброєнням, здатним розібратися з російськими танками в бою.

"Хоч позиції стримування будуть дорогими в абсолютних цифрах, це все ж таки лишаються доступними, особливо в порівнянні з потенційною ціною провалу в захисті найбільш уразливих союзників НАТО", - наголосили в RAND.

Але замість того, щоб нарощувати сили в Європі, Сухопутні війська США під командуванням Трампа збираються скоротити свою присутність в на європейській території. Східні країни-учасниці НАТО будуть ще більш уразливими після такого скорочення. Тож 60 годин буде навіть не потрібно, щоб Росія захопила країни Балтії. Повна окупація може відбутися значно швидше.