Чи можна заливати воду в сковороду після готування

Після смаження багато господинь намагаються відразу ж помити сковорідку під струменем води - мовляв, так її легше вимити. Можливо, вимити її й справді так легше, але от посуду це може нашкодити. Розбираємося, чи можна заливати воду в сковорідку після приготування чи все-таки краще дати їй охолонути.

Чому не можна мочити гарячу сковорідку

Основне правило догляду за будь-якою сковородою каже: гарячий посуд не можна заливати водою з-під крана, а особливо, якщо сковорідка антипригарна. Річ у тім, що через перепад температур метал і покриття посуду отримують термошок і з'являються мікротріщини. Спочатку їх може бути не видно, але з часом посуд стає непридатним, і їжа на ньому починає підгоряти і прилипати. Особливо боїться таких температурних шоків тефлон.

Якщо говорити про те, чи можна заливати сковорідку окропом після приготування їжі, то це можливо, якщо потрібно терміново відмити посуд, але і в цьому разі краще брати не окріп, а гарячу воду.

Відео дня

Ідеальний варіант: перш ніж мити сковорідку, дайте їй трохи охолонути, а потім уже помийте теплою водою з м'якою губкою.

Як помити пригорілу сковорідку:

  • налийте в посуд воду і підігрійте 5 хвилин на плиті, щоб розм'якшити жир і залишки їжі;
  • зніміть із вогню, дайте охолонути;
  • помийте губкою зі щадним мийним засобом.

Якщо забруднення серйозніше, тоді потрібно буде набрати в сковорідку воду, довести її до кипіння, додати 1 столову ложку соди і півсклянки оцту. Варити все це 10 хвилин, остудити й помити як зазвичай.

Важливо: не застосовуйте для миття посуду жорсткі губки, скребки, ножі - вони залишають подряпини, через які їжа починає пригорати. Також обирайте для миття засоби без відбілювачів, кислот і лугів, не підійдуть для миття порошки, сода, серветки з абразивом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як смажити картоплю, щоб вона не прилипала до сковорідки - ось чим її потрібно посипати.

Вас також можуть зацікавити новини: