
Після смаження багато господинь намагаються відразу ж помити сковорідку під струменем води - мовляв, так її легше вимити. Можливо, вимити її й справді так легше, але от посуду це може нашкодити. Розбираємося, чи можна заливати воду в сковорідку після приготування чи все-таки краще дати їй охолонути.
Чому не можна мочити гарячу сковорідку
Основне правило догляду за будь-якою сковородою каже: гарячий посуд не можна заливати водою з-під крана, а особливо, якщо сковорідка антипригарна. Річ у тім, що через перепад температур метал і покриття посуду отримують термошок і з'являються мікротріщини. Спочатку їх може бути не видно, але з часом посуд стає непридатним, і їжа на ньому починає підгоряти і прилипати. Особливо боїться таких температурних шоків тефлон.
Якщо говорити про те, чи можна заливати сковорідку окропом після приготування їжі, то це можливо, якщо потрібно терміново відмити посуд, але і в цьому разі краще брати не окріп, а гарячу воду.
Ідеальний варіант: перш ніж мити сковорідку, дайте їй трохи охолонути, а потім уже помийте теплою водою з м'якою губкою.
Як помити пригорілу сковорідку:
- налийте в посуд воду і підігрійте 5 хвилин на плиті, щоб розм'якшити жир і залишки їжі;
- зніміть із вогню, дайте охолонути;
- помийте губкою зі щадним мийним засобом.
Якщо забруднення серйозніше, тоді потрібно буде набрати в сковорідку воду, довести її до кипіння, додати 1 столову ложку соди і півсклянки оцту. Варити все це 10 хвилин, остудити й помити як зазвичай.
Важливо: не застосовуйте для миття посуду жорсткі губки, скребки, ножі - вони залишають подряпини, через які їжа починає пригорати. Також обирайте для миття засоби без відбілювачів, кислот і лугів, не підійдуть для миття порошки, сода, серветки з абразивом.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як смажити картоплю, щоб вона не прилипала до сковорідки - ось чим її потрібно посипати.