Наслідок обстрілу в місті Мартакерт, 30 вересня 2020 року / Радіо Свобода

1 жовтня Генеральна прокуратура Азербайджану опублікувала нове повідомлення про втрати серед цивільних.

За даними прокуратури, сьогодні близько 13:00 за місцевим часом вірменські сили здійснили обстріли з важкої артилерії, пише азербайджанська служба Радіо Свобода.

Як наслідок, у селі Хаджимаммадлі Агдамського району в будинку загинули батько і син Муршуд і Самір Мамедови, 1966 і 1996 років народження.

Відео дня

Читайте такожУ Нагірному Карабасі під обстрілом постраждали французькі журналісти - Єреван

За останні дні загинули 16 цивільних, ще 55 були поранені, йшлося у попередній заяві Генпрокуратури Азербайджану.

Зі свого боку, речник міністерства оборони Вірменії Арцрун Ованесян заявив, що 1 жовтня азербайджанські збройні сили завдали артилерійського удару по населеному пункту Гадрут, пише вірменська служба Радіо Свобода.

30 вересня вірменська сторона повідомила про обстріл міста Мартакерта. Загинули троє цивільних (обидва населені пункти розташовані на території Нагірного Карабаху – міжнародно визнаної частини Азербайджану, яка контролюється етнічними вірменами).

Конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили один одного в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Арцах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. Азербайджан ввів воєнний стан з 28 вересня.
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечували.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які обчислюються сотнями вбитих і десятками одиниць знищеної бойової техніки. 
  • Рада Безпеки ООН закликала Вірменію та Азербайджан негайно припинити бойові дії. Проте сторони відмовляються від мирних переговорів. Бойові дії тривають.

Війна в Нагірному Карабасі

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти.