Тисячі вірменських військових, за словами Пашиняна, могли опинитися в оточенні / скріншот з відео

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відповів на звинувачення в здачі Нагірного Карабаху, заявивши, що рішення про підписання угоди було прийнято, щоб уникнути колапсу в регіоні і загибелі тисяч вірменських військових.

Про це він сказав у відеозверненні до Facebook у середу, 11 листопада.

"Мене звинувачують, що я здав Агдамський, Лачинський і Кельбаджарський райони. Але ця угода не про передачу, а про збереження. Документ підписаний в ситуації, коли пав Шуші і коли Генштаб ЗС Вірменії доповідав, що ресурси в проблематичній ситуації і керівництво Арцаха було згідно з цією думкою. Цим документом передано те, що за військовою та невійськовою оцінкою ми могли не втримати, вірніше, не змогли б у цій ситуації втримати", - сказав Пашинян.

Відео дня

За словами прем'єра, стратегічно важливе для Вірменії місто Шуші намагалися відбити двічі.

Читайте також"Ми добре знаємо, що вони далекі від світу": у Грузії побоюються введення "миротворців" РФ в Нагірний Карабах

Також Пашинян зазначив, що угода була підписана в умовах, коли столиця невизнаної Нагірно-Карабахської республіки Степанакерт залишилася беззахисною, а в разі продовження бойових дій була ймовірність захоплення азербайджанськими військовими Степанакерта, Мартуні, Аскерана.

"Після цього наші оборонні лінії до сьомої лінії могли б опинитися в оточенні і тисячі військових опинилися б в оточенні, загинули б, в результаті чого стався б повний колапс. На основі цієї оцінки і прийнято таке рішення", - підкреслив Пашинян.

Мирна угода щодо Карабаху: що відомо