Микола Патрушев створив власний клан у держорганах / фото REUTERS

Російські чиновники люблять своїх дітей, тому дбають про їхнє майбутнє. Престолонаслідування по-російськи, або Як корупціонери плодять нових корупціонерів, розповіли журналісти проекту FreeДом.

Секретар Радбезу РФ Микола Патрушев створив власний клан у держорганах. Його діти сьогодні прекрасно почуваються. Наприклад, Дмитро Патрушев - міністр сільського господарства Росії. Ще один син Патрушева-старшого Андрій. Сьогодні йому 40 років, і він вже пройшов шлях, якому багато хто позаздрить. Андрій Патрушев на початку свого шляху три роки пропрацював заступником начальника 9 управління відділу ФСБ, який опікується промисловістю, а потім почав будувати кар'єру в нафтянці. Два роки він був радником голови ради директорів "Роснефть" Ігоря Сєчіна, а потім був заступником директора з розвитку шельфових проектів "Газпромнафти". Пізніше він очолив центр "Арктичні ініціативи", які, як не дивно, отримують держфінансування.

Але на двох синах Патрушев-старший не зупинився, у нього набагато більше родичів - один племінник екс-глави ФСБ займався експортом деревини з Карелії до Фінляндії, іншого племінника прилаштували в ракетобудування. А брат Патрушева у 2012 році був призначений президентом ТОВ "Норд".

Улюбленець Дмитра Рогозіна - його син Олексій, який весь свій шлях пройшов, слідуючи за татом по п'ятах. Спочатку він працював у партії "Родина", потім пішов працювати у військово-промисловий комплекс. Скрізь, де його прилаштовував батько, його супроводжувала корупція.

Валентина Матвієнко, голова Радфеду, намагалася заховати свого улюбленого сина і не ставити його на державні посади. Тому Сергій Матвієнко займається бізнесом і банками. У 2001 році він став радником правління з інформаційних технологій банку "Санкт-Петербург", з 2003 - вже віце-президент банку, а 2005-му став старшим віце-президентом банку "ВТБ".  Це далеко не весь перелік бізнесу, яким керував Сергій, і все це завдяки його улюбленій мамі.

І наостанок - Віктор Золотов, глава Росгвардії. Син Віктора Роман Золотов теж не обійшов стороною державні пости, тому його послужний список добре відомий. У 2017 році Золотов-молодший обіймав посаду заступника голови департаменту спорту і туризму в уряді Москви. Він також володіє активом у сфері постачання природного та допоміжного нафтогазового обладнання.  

"Як і у решти чиновницьких дітей з нашого списку, у нього теж з'явилися вплив і гроші, які він пояснити не може", - зазначають журналісти.

Він у свої 23 роки купив 88 соток землі у Барвисі, на що витратив не менше 5 мільйонів доларів. А за рік до цього купив собі ще й 160-метрову квартиру в Москві.

Нагадаємо, останнім часом у ЗМІ циркулюють чутки про погіршення здоров'я президента країни-агресора Володимира Путіна. У зв'язку з чим виникає питання про його наступника. Як вдалося дізнатися журналістам, тимчасово замінити головного кривавого диктатора світу може секретар Радбезу РФ Микола Патрушев.

Вас також можуть зацікавити новини: