Європейський парламент відкриє в Україні офіс, щоб підтримати чинну владу / фото УНІАН

Європейський парламент погодився відкрити свій офіс в Україні, щоб підтримати у діяльності чинний український парламент.

Таким чином ЄС задовільнить відповідне прохання вищих посадових влади України. Про це стало відомо з документу Бюро Європарламенту, який потрапив у розпорядження Euractiv.

Зазначається, що відповідне рішення європейські політики ухвалили 20 листопада. Діяльність офісу Європарламенту буде зосереджена на тому, щоб полегшити адміністративну роботу між ЄС та Верховною Радою України. Зокрема, зв'язати український парламент з "відповідними комітетами" Європарламенту.

Відео дня

Зазначається, що відповідні офіси для підтримки політичної координації є загальною практикою, яку застосовує ЄС щодо країн-членів Євросоюзу.

Через подібні структури зазвичай легше комунікувати на рівні дипломатії, організовувати спільні заходи, підтримувати зв'язок з місцевими засобами інформації тощо, згадує ЗМІ. 

Як свідчить "внутрішній" документ Бюро, поки що за межами ЄС подібні офіси вже відкриті в Нью-Йорку, Аддіс-Абебі та Джакарті.

У документі пояснюється, що на потребі створення відповідного офісу в Києві наголошував безпосередньо президент України Володимир Зеленський. Про це він згадував 4 березня під час візиту президентки Європарламенту Роберти Метсоли. Наприкінці квітня 2023 року про це відповідну потребу також казав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Згідно з документом, який бачив Euractiv, присутність офісу Європейського парламенту в Києві забезпечить "регулярне інформування комітетів Європарламенту про поточні питання і процеси" не тільки в Україні, але й у "країнах Східного партнерства".

Візит Роберти Метсоли до України 

Про візит Роберти Метсоли до Києва стало відомо 4 березня. Щодо цієї події одним з перших сповістив українців Руслан Стефанчук (чинний голова Верховної Ради). 

Тоді у своєму дописі в соціальних мережах президент Європарламенту згадувала, що українці - це європейці. "Чий дім у нашому Європейському Союзі", - зазначала вона. В Україні Метсола провели кілька важливих зустрічей, зокрема, з президентом Зеленським. Метою зустрічі були нові санкції проти РФ, обговорення шляху України в ЄС, а також плану "миру" президента щодо закінчення війни. 

Вас також можуть зацікавити новини: