У Білорусі затримали 33 російських бойовиків  / фото ua.depositphotos.com

Білоруський публіцист Сергій Висоцький вважає, що Росія проводить в Білорусі спецоперацію, і затримання 29 липня представників російської приватної військової компанії "Вагнер" може спричинити "жорсткий розвиток подій".

Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24".

"Розвиваються драматичні події. І під прикриттям цих виборів Росія проводить свою спецоперацію гібридного аншлюсу, до цього все йшло. Вся ця кампанія з несподіваним виникненням нової опозиції, нової російської опозиції, як її тут називають, була продумана", - сказав публіцист.

Відео дня

Читайте такожЦе все інсинуації: у Кремлі відреагували на затримання "вагнерівців" у Білорусі

На думку Висоцького, в системній роботі Росії "є два компоненти".

"Перший - політичний, це проросійська опозиція, яка формується зі штабів Бабарика, Цепкала і Тихановської (кандидати в президенти Білорусі - ред.). Другий компонент - це силовий, тому що зараз ми дізналися про затримання 33 бойовиків "Вагнер", але також активізуються бойовики "русского мира", які були тут до цього у всіляких центрах. За останній час Лукашенко їх все позакривав, але ці люди тут є. 170 осіб перебувають на свободі, і складається сценарій, що у багатьох моментах нагадує український на початку 2014 року..." - сказав Висоцький.

На думку публіциста, затримання російських бойовиків - це удар по спецслужбах Росії.

"Все це дуже серйозно. Заяви штабу ліберальної проросійської опозиції збігаються із заявами російських депутатів, того ж Затуліна, який говорить, що "хлопчики приїхали відпочити". Ці "хлопчики" - вбивці, у яких руки в крові, з шевронами "наш бізнес – смерть". Це дуже серйозне приниження для Путіна, російських спецслужб, серйозний удар. Потрібно чекати найжорсткішого розвитку подій", - сказав Висоцький.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали біля Мінська 32 російських бойовики з ПВК «Вагнер» і ще одну людину на півдні країни. За повідомленням ЗМІ, серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

За даними правоохоронних органів Білорусі, надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важкі валізи, завантаження яких в транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білоруська влада стверджує, що затримані пов'язані з приватною військовою компанією «Вагнер». Щодо них уже порушено кримінальну справу про підготовку терактів, вони дають свідчення.

У Кремлі заявили, що Росія не визнає українське громадянство затриманих у Білорусі бійців приватної військової компанії «Вагнер», а самих військових компаній в Росії юридично немає.