Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп назвав заворушення, що спалахнули в ряді штатів після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда, "внутрішнім тероризмом".

У своєму зверненні перед Білим домом у понеділок, 1 червня, він також заявив про готовність вдатися до допомоги військових для придушення заворушень у країні, передає DW.

Читайте такожУ США масові заворушення через смерть Джорджа Флойда йдуть на спад (фоторепортаж)

Відео дня

"Якщо те чи інше місто або штат ухиляється від прийняття необхідних заходів для захисту життя і власності своїх жителів, я буду використовувати збройні сили США і швидко вирішу проблему за них", - підкреслив Трамп.

За повідомленнями американських ЗМІ, президент США раніше закликав губернаторів штатів діяти жорсткіше щодо протестувальників і застосовувати силу для припинення заворушень.

Як повідомляв раніше УНІАН, 25 травня в Міннеаполісі 46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер після затримання поліцією міста. Один з копів придавив його шию коліном, попри те, що Флойд кілька разів повторював, що задихається. Врешті-решт він втратив свідомість, а згодом помер.

Чотирьох поліцейських вже звільнили. Головному підозрюваному висунули звинувачення у вбивстві з необережності. Щодо інших ще тривають слідчі дії.

Очевидці зняли затримання на відео, яке розлетілося по країні і викликало хвилю обурення. Масові протести охопили десятки штатів, вони супроводжуються заворушеннями і сутичками з поліцією. Проти мітингувальників застосовують сльозогінний газ і гумові кулі. Подекуди демонстранти підпалюють машини, грабують магазини і офіси.

Відомо про постраждалих з обох сторін. У багатьох штатах запровадили комендантську годину. Для врегулювання ситуації на вулицю вивели Нацгвардію.