Іран обговорить компенсації за збитий літак МАУ / фото REUTERS

Іран повністю готовий до переговорів про компенсацію за збитий біля Тегерана літак МАУ.

Про це заявив глава Авіаційної організації Ірану Турадж Зангане, пише IRNA

«Переговори з питань, пов'язаних з катастрофою українського літака, включаючи питання про компенсацію, були ключовими в цих переговорах. Наступна зустріч запланована на жовтень в Тегерані», - сказав він.

Зангане додав, що Іран взяв на себе відповідальність за катастрофу МАУ і повністю готовий до переговорів про компенсацію.

Збиття літака МАУ в Ірані: хронологія трагедії

  • 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження. 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій після збиття літака. 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака МАУ. Зокрема, серед іншого, Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.
  • У жовтні в Тегерані відбудеться наступний раунд переговорів з Іраном у справі збитого літака МАУ.