Справа MH17: адвокат Пулатова стверджує, що докази слідства спираються на “експертні висновки”

Захист вважає, що слідство не встановило мотив для запуску ракети і невідомо, хто дав інструкції для запуску ракети.

Адвокат підозрюваного у збитті літака рейсу MH17 Олега Пулатова (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", стверджує, що докази офіційного слідства про збиття літака із зенітно-ракетної установки “Бук” спираються на “експертні висновки”.

Як передає кореспондент УНІАН, судове засідання Окружного суду Гааги, яке відбувається в судовому комплексі “Схіпхол” (передмістя Амстердама), транслюється на офіційному сайті, присвяченому судовому процесу у справі MH17.

Судові слухання розпочалися з представлення стороною захисту своєї позиції щодо розслідування справи MH17. Жоден з чотирьох підозрюваних особисто не з’явився на засідання, проте інтереси підозрюваного громадянина Російської Федерації Олега Пулатова представляють адвокати Баудевейн ван Ейк та Сабіна тен Дуссхате.

Як стверджує захист, “через ситуацію з війною на Донбасі надзвичайно важко знайти будь-яких свідків і заслухати їх у визначений час“.

Читайте такожСправа МН17: з тіл екіпажу витягнули 29 осколків "Бука"

За словами адвокатів, існує багато обмежень і перешкод, які ускладнюють розслідування, що могло вплинути на результати слідчих дій.

“На місці катастрофи було неможливо провести кримінальне розслідування, і прокуратура не мала можливості відгородити місце падіння від зовнішнього світу”, - сказав ван Ейк.

Адвокат зазначив, що лише приблизно 30% обломків літака було знайдено і що було неможливо відновити ці уламки належним чином для судово-кримінальної експертизи.

Захист наполягає на тому, що Державна прокуратура Нідерландів, яка очолює розслідування в рамках Спільної слідчої групи, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, не змогла забезпечити отримання зразків ґрунту з місця катастрофи літака одразу після його падіння, а також зразків ґрунту з місця запуску ракети.

“Ніколи не був ідентифікований мотив для запуску ракети”, - сказав адвокат.

Також він наголошує, що в Нідерландах немає досвіду розслідування кримінальних справ, які стосуються запуску ракет, і особливо запуск ракети на відстань 10 км у повітря із зенітно-ракетної установки “Бук” або будь-якого іншого ЗРК. Як підкреслив ван Ейк, Нідерланди не мають досвіду аналізування пошкоджень, які були завдані літакам після запуску ракети з ЗРК такого типу.

Сторона захисту Пулатова заявляє, що офіційне слідство з самого початку пріоритетною розглядає версію збиття літака з ЗРК “Бук”.

Читайте такожСправа MH17: суд у Нідерландах долучить до справи інтерв'ю Гіркіна Гордону

Водночас захисники вважають, що розслідування ще не завершене і що справа проти Пулатова ще далека від готовності для розгляду в суді.

“Досі невідомо, хто дав інструкції для запуску ракети і з якою метою було запущено її”, - стверджує адвокат.

Він заявляє, що докази слідства значною мірою спираються на “екcпертні висновки”, і що немає свідків, які могли б бачити, що сталося на висоті 10 км.

За його словами, розслідування стикається з багатьма обмеженнями, і тому виникає запитання: чи можливо підготувати матеріали з достатнім рівнем достовірності?

Водночас, під час слухань сторона захисту продемонструвала відео з окупованого у 2014 році Слов’янська, звідки представниця проросійських бойовиків заперечувала факт збиття літака рейсу MH17 бойовиками, і що у небі літали українські військові літаки.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

19 червня спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними в збитті малайзійського "Боїнга" розпочався 9 березня 2020 року.

Однак четверо підозрюваних не з’явилися на судове засідання.

Водночас суд заявив про готовність заочно вести процес у справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі.

До суду від прокурорів надійшла інформація, що 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.