Міністерство освіти та науки України скасувало пільги для вступників до вищих навчальних закладів, крім тих, що визначені відповідними законами та рішеннями уряду щодо дітей з особливими потребами, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, чорнобильців.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МОН.

Слухачі підготовчих відділень вузів і випускники, що закінчили школу із золотою медаллю, пільг позбулися. Вони вступатимуть за загальними правилами. За умови однакової кількості набраних балів у сертифікатах перевагу нададуть абітурієнтам, які мають медаль, проживають у гірській місцевості, є членами багатодітної сім’ї та іншим.

Відео дня

За умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня зараховуватимуться: учасники міжнародних олімпіад; призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін; призери ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук.

У міністерстві повідомили, що для пільговиків виділятимуться додаткові бюджетні місця.

Міністр освіти та науки Іван ВАКАРЧУК вважає, що особливу увагу потрібно звернути на організацію вступу осіб з особливими потребами і забезпечити виконання вимог законодавства щодо їхніх прав на здобуття вищої освіти.

На його думку, «мають бути унеможливлені будь-які випадки відмови у прийомі документів, що засвідчують пільги, встановлені державою”.

Водночас, зауважив міністр, необхідно “максимально уважно розглядати медичні довідки, які надають абітурієнти».

“МОН спільно з Міністерством охорони здоров’я здійснюватиме посилений контроль за достовірністю видачі медичних довідок абітурієнтам”, йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначають, що у 2008 році за кошти державного бюджету вступили 5,38% пільговиків від загальної кількості вступників до навчальних закладів, які підпорядковані Міносвіти.