Польська партія влади «Громадська платформа» (РО) розглядає можливість збільшення доходів бюджету 2010 року за рахунок підвищення відрахувань до Пенсійного фонду багатими поляками.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, таку ініціативу озвучив голова фракції РО в Сеймі Збігнєв ХЛЕБОВСЬКИЙ, зазначивши, що остаточне рішення ухвалить прем`єр-міністр Дональд ТУСК.

З.ХЛЕБОВСЬКИЙ пропонує відмінити норму, згідно з якою, поляки, які заробили за рік більше 30 тис. доларів, перестають платити відрахування до Пенсійного фонду.

Відео дня

За даними Gazetа Wyborcza, в Польщі є люди, які щонеділі заробляють таку суму - серед яких, зокрема, топ-мененджери банків, - і відразу перестають платити пенсійні відрахування.

Загалом в країні є близько 300 тис. осіб, які в результаті передбачуваної реформи будуть зобов`язані платити більше до пенсійного фонду (ZUS).

Завдяки додатковим пенсійним відрахуванням багатими поляками, уряд зможе зменшити розмір дотації ZUS на виплату пенсій і рент, яка цього року становитиме близько 10 млрд. доларів.

Як повідомляв УНІАН, уряд Польщі, що збільшив у червні через кризу бюджетний дефіцит цього року на 2,8 млрд. доларів - до 8,5 млрд. доларів, планує дефіцит майбутнього року скорочувати за рахунок прискореної приватизації та прибутку Нацбанку.

Уряд обіцяє не підвищувати податки в 2009 році, але не виключає такої можливості в майбутньому, якщо погіршиться економічна ситуація в країні.

З початку цього року в Польщі почали діяти нові правила оподаткування доходів фізичних осіб, від яких виграли в першу чергу заможні поляки. Зокрема, найвищу ставку було зменшено до 32 з 40 раніше діючих відсотків, тоді як мінімальну - до 18 з 19%.

Мінімальна зарплата в Польщі в 2009 році (до оподаткування) становить близько 400 доларів, а середня по країні в першому кварталі становила близько тисячі доларів.