Скнилівська трагедія - минуло 9 років
Скнилівська трагедія - минуло 9 років

Скнилівська трагедія - минуло 9 років

13:09, 27.07.2011
2 хв.

Суперечки про причини аварії тривають досі. Серед них називають і несправність літака, і непродуманість виступу, і відсутність у льотчиків льотної практики.

Дев'ять років тому, 27 липня 2002 року, сталася Скнилівська трагедія - найбільша трагедія на авіаційних шоу. Під час показових польотів на військовому аеродромі Скнилів у Львові на глядачів впав винищувач Су-27. Під його уламками загинули 77 людей, серед яких було 28 дітей.

27 липня у Львові - день жалоби і смутку. На будинках вивішені жалобні стрічки.

У капличці на Скнилові відбулася поминальна екуменічна служба.

Відео дня

До речі, пам'ятник жертвам Скнилівської трагедії, біля якого щороку моляться рідні загиблих, збираються перенести з летовища – до Євро-2012 адміністрація аеропорту збирається розширювати льотне поле.

Трагедія 27 липня 2002 року сталася під час демонстрації фігури вищого пілотажу, коли раптово літак Су-27 спікірував на людей.

В результаті авіакатастрофи постраждали 392 людини, загинуло 77, зокрема 28 неповнолітніх, троє дітей залишилися сиротами, 13 - напівсиротами. 12 людей залишилися на все життя інвалідами, вісім лікуються у психлікарнях.

Суперечки про причини аварії тривають досі. Серед них називають і несправність літака, і непродуманість виступу, і відсутність у льотчиків льотної практики.

Родичі жертв та постраждалі також нарікають, що до цього часу так і не отримали ані моральної, ані адекватної матеріальної допомоги.

Їм досі не дали статусу потерпілих, тобто ані пільг, ані допомоги від держави (крім одноразових компенсацій) вони не мають.

У середньому кожному постраждалому в Скнилівській трагедії держава виплатила компенсацію у 55 тисяч гривень. Для порівняння: родичам 78 жертв катастрофи російського Ту-154 над Чорним морем в 2001 році Україна виплатила майже в 20 разів більше - по 200 тисяч доларів).

Також уникнули покарання винні в організації Скнилівського авіашоу. Нині відбуває покарання лише один член екіпажу - Володимир Топонар. Генерала-лейтенанта Сергія Онищенка і ще трьох генералів було виправдано 2008 року колегією суддів Військового апеляційного суду Центрального регіону. Більше того, нещодавно президент Віктор Янукович призначив Онищенка новим командувачем Повітряних сил.

ТСН

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся