Лікар назвав продукти, що містять корисні жири / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато людей намагаються зрозуміти, як правильно харчуватися, контролювати свою вагу та запобігати таким захворюванням, як діабет та гіпертонія. Трохи профілактики і здоровий спосіб життя - це завжди найкращий вихід, але не варто забувати про "корисні жири".

Лікар нагадав, що жири відіграють важливу роль в нашому харчуванні, і вони необхідні організму для нормального функціонування, але споживати жири потрібно правильно. Людина набирає вагу, якщо споживає більше калорій, ніж спалює, і неважливо, звідки ці калорії беруться.

При цьому слід пам'ятати, що жир містить більше калорій на грам, ніж будь-який інший макронутрієнт. Це означає, що якщо ваше тіло потребує 2000 калорій на день, щоб зберегти свою вагу незмінною, а ви споживаєте 2000 калорій жиру - наприклад, не їсте нічого, крім бекону, - то ви не наберете вагу, але це не означає, що ви харчуєтесь правильно.

Відео дня

Дуже важливо дотримуватися збалансованого харчування, особливо з віком. Дослідження показують, що американці у віці 65 років і старше харчуються не так добре, як раніше. Одне з досліджень, проведене в рамках національного дослідження здоров'я та харчування, показало, що частка людей похилого віку, які харчуються неякісно, зросла з 51% у 2001 році до 61% у 2018 році.

Ми знаємо, що нестача в раціоні основних поживних речовин може призвести до хронічних захворювань, інвалідності та навіть смерті людей похилого віку, і жир є одним із таких поживних речовин.

Для підтримки здорового харчування дорослі люди повинні отримувати від 20 до 35% добової калорійності за рахунок жирів. Жири - це поживні речовини, необхідні організму для засвоєння вітамінів A, D і E, які підтримують міцність наших кісток, нормальну роботу органів та імунної системи.

При цьому лікар назвав п'ять продуктів з високим вмістом корисних жирів:

Авокадо

Цей соковитий фрукт відноситься до продуктів рослинного походження, що містить найбільшу кількість жирів. Він складається приблизно з 67% мононенасичених жирів, які сприяють підвищенню рівня хорошого холестерину та зниженню рівня поганого холестерину та тригліцеридів. Це чудове джерело клітковини та низького вмісту вуглеводів, що робить його незамінним для людей, які страждають на діабет. Він багатий вітамінами групи В, С, Е і К, А також калієм, магнієм і фолієвою кислотою.

Лосось

Багатий омега-3 жирними кислотами лосось вважається "суперрибою". Поліненасичені жири, що містяться в лососі, запобігають згортанню крові, яке може привести до інфаркту, а також захищають від нерегулярного серцебиття, яке може стати причиною раптової смерті. Лосось є джерелом корисного тваринного білка і містить мало насичених жирів і холестерину. До інших видів риби, що має ці властивості, відносяться арктичний голець, скумбрія і анчоуси.

Насіння чіа

Дослідження показують, що регулярне споживання омега-3 жирних кислот є ключем до підтримки здоров'я мозку, і насіння Чіа можуть допомогти в цьому. Вони вважаються суперпродуктами, оскільки вони багаті омега-3 і є хорошим джерелом білка, кальцію, фосфору та цинку. Їх вживання призводить до зменшення апетиту, зниження рівня холестерину і поліпшення стану кишечника.

Мигдаль

Як і інші горіхи, мигдаль багатий мононенасиченими жирами. Дослідження показали, що вживання горіхів сприяє зменшенню запалення і зниженню інсулінорезистентності. Мигдаль, зокрема, пов'язаний зі здоров'ям серця, оскільки сприяє зниженню рівня загального холестерину та ЛПНЩ та має антиоксидантні властивості. Однак слід пам'ятати, що він висококалорійний.

Оливкова олія

Оливкова олія багата мононенасиченими жирами і містить мало насичених жирів. Користь оливкової олії для здоров'я обумовлена її протизапальними та антиоксидантними властивостями. Дослідження показали, що люди, які споживають більше оливкової олії, мають менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, деяких видів раку та деменції. Оливкова олія є однією з олій, рекомендованих Американською асоціацією серця, поряд з ріпаковою, кукурудзяною, арахісовим, сафлоровою, соєвою, соняшниковою, олією авокадо, а також виноградною та кунжутною.

Проблема ожиріння у світі - останні новини

У дослідженні Світового банку повідомлялося, що збільшення кількості людей з ожирінням негативно впливає на світову економіку, загальне здоров'я, а також рівень добробуту.

За оцінкою Світового банку, понад два мільярди людей страждають від надмірної ваги або ожиріння.

Вас також можуть зацікавити новини: