Надмірне споживання цукру може збільшити ризик виникнення низки захворювань / фото ua.depositphotos.com

Кожен любить цукор, і вживання солодких ласощів, безумовно, може зробити ваше життя набагато солодшим. Хоча вживати його в помірних кількостях - це нормально, надмірне споживання цукру потенційно може призвести до деяких ускладнень для здоров'я, пише eatthis.com.

"Важливо пам'ятати про споживання цукру і намагатися обмежити споживання доданих цукрів у своєму раціоні. Американська кардіологічна асоціація рекомендує жінкам обмежувати щоденне споживання доданого цукру не більше ніж 100 калоріями (близько 25 грамів або 6 чайних ложок), а чоловікам - не більше 150 калоріями (близько 37,5 грамів або 9 чайних ложок). Обов'язково читайте етикетки на продуктах і робіть усвідомлений вибір, щоб дотримуватися збалансованої і здорової дієти", - говорить дієтолог Емі Гудсон. 

Вживання в їжу більше, ніж рекомендовані добові норми, швидше за все, не матиме багато побічних ефектів, але дослідження показали, що постійне вживання занадто великої кількості цукру може призвести до серйозних ускладнень для здоров'я. З одного боку, доданий цукор пов'язаний з підвищеним ризиком хронічного запалення. Дослідження також показують, що надмірне споживання цукру з часом може збільшити ризик таких захворювань, як хвороби серця та діабет 2 типу. Крім того, занадто багато цукру також може негативно вплинути на мікробіом кишечника, що також може спровокувати запалення.

Відео дня

Якщо ви регулярно вживаєте занадто багато цукру, ваше тіло почне надсилати вам сигнали про те, що щось не так, що може допомогти вам почати вносити зміни і, можливо, уникнути деяких негативних побічних ефектів від надмірного споживання.

Ось деякі ознаки того, що ви, можливо, вживаєте в свій раціон занадто багато цукру.

1. Вам постійно хочеться солодкого

"Якщо вам постійно хочеться солодкої їжі або напоїв, це може бути ознакою того, що ви споживаєте занадто багато цукру... Велике споживання цукру може призвести до циклу тяги та надмірного споживання через стрибки та падіння рівня цукру в крові", - говорить Гудсон.

2. Ваш рівень енергії коливається

Говорячи про падіння рівня цукру в крові, ще одним симптомом, який може виникнути після вживання занадто великої кількості цукру, є коливання рівня енергії, які можуть бути викликані швидкими стрибками рівня цукру в крові.

"Дієта з високим вмістом цукру може призвести до стрибків і збоїв в енергії, і якщо ви відчуваєте часті коливання енергії, відчуваєте себе гіперактивним, а потім раптово втомлюєтеся, це може бути пов'язано з надмірним споживанням цукру", - говорить Гудсон.

3. У вас можуть виникнути проблеми із зубами

Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям порожнини рота, цукор може бути винен. "Цукор є основною причиною руйнування зубів і карієсу, тому, якщо у вас часті проблеми з зубами, це може бути ознакою надмірного споживання цукру", - каже Гудсон.

Дослідження Frontiers in Oral Health показують, що надмірне споживання цукру є основною причиною карієсу зубів. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що в карієсі винен цукор, і що він розвивається, коли бактерії порожнини рота поглинають цукор і метаболізують його, створюючи кислоту, яка послаблює зубну емаль.

4. Можливо, ви додали у вазі

Якщо ви регулярно їсте занадто багато цукру, ви можете помітити, що набираєте вагу.

"Високий рівень цукру може порушити обмін речовин і пошкодити екосистему нашого мікробіома кишечника. Здоровий кишечник допомагає регулювати рівень глюкози та інсуліну в крові, тому, коли ви їсте занадто багато цукру, ви змушуєте цю екосистему перевантажуватися і очікуєте, що більше цукру контролюватиме цей баланс. Мораль цієї історії така: чим більше цукру ви їсте, тим більше, на думку вашого організму, йому потрібно, що робить вас більш голодним і [може призвести] до збільшення ваги", - каже магістр медичних наук, дипломований дієтолог Кортні Д'Анджело.

Варто також зазначити, що вживання в їжу продуктів із високим вмістом цукру не змусить вас відчувати себе задоволеними і не дасть організму необхідних йому поживних речовин.

"Доданий цукор є джерелом порожніх калорій, тобто він містить лише калорії і не містить корисних поживних речовин. Продукти, до яких додається цукор, містять більше калорій і мають меншу харчову цінність, що при частому вживанні може призвести до збільшення ваги", - каже доктор медичних наук Тріста Бест.

5. Можливо, ви відчуваєте хронічний біль

Регулярне споживання занадто великої кількості солодкої їжі та напоїв може призвести до хронічного болю.

Звіт, опублікований в журналі клінічної медицини (Journal of Clinical Medicine), показує, що занадто велика кількість жирів і цукру у пацієнтів з остеоартритом може привести до посилення хронічного болю. В іншому звіті, опублікованому в Frontiers in Nutrition, зазначається, що доданий цукор є "співучасником запалення" і, отже, може сприяти розвитку хронічного болю.

"Ваш хронічний біль і скутість можуть бути наслідком вживання занадто великої кількості цукру. Це відбувається через запалення, яке викликає в організмі доданий цукор, оскільки він є сильно запальним інгредієнтом", - додає Триста Бест.

6. Ви можете постійно відчувати голод і незадоволення

Відомо, що солодкі продукти викликають відчуття голоду, тому важливо звернути увагу на те, наскільки ситими ви почуваєтесь після їжі.

"Цукор зазвичай містить багато калорій, тому, коли ви його їсте, ваше тіло може відчувати себе ситим, але лише на короткий період. Організм швидко спалює цукор, оскільки йому не вистачає реальних поживних речовин, таких як білки, клітковина та корисні речовини. Коли ваше тіло спалює цукор, воно посилює почуття голоду, викликаючи нав'язливі перекуси, бездумне харчування і, в кінцевому підсумку, ще більше цукру", - говорить Д'Анджело.

Велика кількість цукру також може впливати на гормон лептин у нашому організмі, який відомий тим, що регулює голод. Зниження рівня лептину зазвичай призводить до посилення почуття голоду і збільшення апетиту.

7. У вас може бути високий тиск

Вживання занадто великої кількості цукру може сприяти підвищенню артеріального тиску у деяких людей.

Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що існує сильна зв'язок між збільшенням споживання доданого цукру і більш високим рівнем артеріального тиску в учасників у віці 65-80 років.

"Якщо ви помітили підвищення артеріального тиску, можливо, ви споживаєте занадто багато доданого цукру. Доданий цукор підвищує рівень сечової кислоти в організмі, що, в свою чергу, пригнічує вироблення оксиду азоту. Оксид азоту (NO) необхідний для підтримки гнучкості кровоносних судин, а коли в організмі знижується вміст NO, кров'яний тиск підвищується", - говорить Бест.

Як повідомляв УНІАН, раніше стало відомо, що станеться з вашим тілом, якщо будете кожен день їсти чорний шоколад. Зокрема, любителів цих ласощів попередили про високу калорійність десерту.

Вас також можуть зацікавити новини: