Буряк багатий на антиоксиданти, клітковину та безліч вітамінів і мінералів / фото ua.depositphotos.com

Завдяки своєму смаку і красивому кольору буряк стане бажаним доповненням до будь-якої страви. Він недорогий, універсальний, ситний і корисний для здоров'я.

Як пише today.com, буряк багатий на антиоксиданти, клітковину і безліч вітамінів та мінералів. Дослідження показали, що він зменшує запалення, знижує кров'яний тиск, і, можливо, навіть лікує рак.

Буряк - користь для здоров'я

Зазначається, що цей овоч не тільки багатий на клітковину, але також містить кальцій, вітамін С, залізо, калій і магній. Крім того, буряк містить дві спеціальні сполуки, що борються із запаленнями: нітрати і беталіани.

Відео дня

В огляді журналу Food Science & Nutrition за 2021 рік обговорювалася позитивна роль харчових нітратів у контролі артеріального тиску. А аналіз семи досліджень засвідчив, що нітрат із бурякового соку знижує систолічний артеріальний тиск у людей із гіпертонією. Іншими словами, буряковий сік - ефективний та доступний спосіб підвищити рівень артеріального тиску.

Цікаво, що антиоксидантна дія буряка може також допомогти в лікуванні ракових пухлин. Деякі дослідження свідчать, що поєднання спеціальних лікарських засобів із буряковим соком пом'якшує ушкодження серця та підвищує ефективність препарату.

Буряк - чи несе шкоду для здоров'я

У публікації вказується, що серйозних недоліків у вживанні в їжу буряка немає. Загалом це здорова їжа, що приносить користь.

Водночас відомо, що буряк багатий на природні рослинні сполуки, які називаються оксалатами. За даними Національного фонду нирок, вживання буряка може бути фактором розвитку деяких типів каменів у нирках. Однак це актуально тільки для людей, схильних до утворення каменів.

Нагадаємо, раніше дієтологи розвіяли 5 популярних міфів про харчування.

Вас також можуть зацікавити новини: