/фото ua.depositphotos.com

Сир фета - основний продукт у стравах середземноморської кухні. І це логічно: фета родом із Греції, країни Середземномор'я. До того ж, це просто смачно. "Люди люблять фету за її пікантний, солонуватий смак і кремову текстуру, що надає стравам яскравого відтінку", - пояснює дієтолог-кардіолог і сертифікований консультант з діабету Мішель Рутенштейн.

Коли ми говоримо про середземноморські страви та харчування, ми часто маємо на увазі раціон, у якому пріоритет віддається нежирним білкам і цільним рослинним продуктам. Такий тип харчування пов'язаний з безліччю переваг, включно з контролем ваги, здоров'ям серця і довголіттям, пише Parade.

Але чи заслуговує фета місця в середземноморській дієті або будь-якому іншому плані здорового харчування? Що станеться, якщо їсти цей сир щодня? Дипломовані дієтологи розповіли про плюси і мінуси регулярного вживання фети, а також про те, як зробити її корисною частиною раціону.

Відео дня

Яка харчова цінність сиру фета

Дипломована дієтологиня з клініки Клівленда Юлія Зумпано називає фету "продуктом з високою поживною щільністю".

"Сир фета - гарне джерело кальцію, вітаміну B12, селену і фосфору. Усі вони необхідні для здоров'я кісток, вироблення енергії та функціонування клітин", - зазначає вона.

В одній чашці (близько 150 г) розкришеної фети міститься:

  • Калорії: 398
  • Жири: 32,2 г
  • Насичені жири: 20 г
  • Натрій (сіль): 1710 мг
  • Вуглеводи: 5,8 г
  • Клітковина: 0 г
  • Цукор: 0 г
  • Білок: 21,3 г
  • Кальцій: 740 мг
  • Фосфор: 506 мг
  • Вітамін B12: 2,54 мкг

Що буде, якщо я їстиму фету щодня

Невеликий шматочок розкришеної фети виглядає скромно. Однак дієтологи зазначають, що навіть одна порція забезпечує організм безліччю поживних речовин. При цьому у фети є й недоліки, тому вона підходить не всім.

  • Ви споживаєте напрочуд мало жиру (відносно)

Зумпано зазначає, що фета вважається сиром зі зниженим вмістом жиру і калорій. В одній унції (близько 28 грамів) фети міститься 75 калорій, 6,1 грама загального жиру і 3,77 грама "недружніх" для серця насичених жирів.

Для порівняння, унція чеддера (ще одного популярного сиру для салатів) містить 120 калорій і 10 грамів жиру (з яких близько 6 грамів - насичені). Більш низький вміст жирів і калорій може допомогти в зниженні ваги та контролі рівня холестерину.

  • Ви наближаєтеся до своїх цілей щодо білка

Стежите за білком? Ви точно не самотні. Фета - це спосіб наблизитися до індивідуальної норми білка, яка варіюється залежно від віку, активності та здоров'я, але важлива для кожного.

"Фета пропонує стабільний, надійний білок, який допомагає підтримувати відновлення м'язів і контроль апетиту протягом дня", - стверджує доктор Кріс Мор, консультант з фітнесу та харчування. Чашка фети дасть вам близько 20,3 грама білка - приблизно стільки експерти рекомендують з'їдати з кожним прийомом їжі.

  • Ваші кістки стануть міцнішими

Здоров'я кісток життєво важливе, особливо в міру старіння, коли зростає ризик падінь, переломів і остеопорозу через втрату щільності кісток. Рутенштейн ділиться, що фета містить два ключові елементи для кісток: кальцій і фосфор.

Важлива примітка про фосфор: його дефіцит шкідливий для кісток, але й надлишок теж небезпечний. Для дорослих старше 19 років загальна рекомендація становить 700 мг на день. Чашка фети містить близько 500 мг.

  • Ви збільшите споживання вітаміну B12

"Вітаміни у феті, особливо B12, допомагають підтримувати рівень енергії та здоров'я червоних кров'яних тілець", - каже доктор Мор. Червоні кров'яні тільця переносять поживні речовини по організму.

Крім того, недавні дослідження, включно з оглядом 2025 року, припускають, що вітамін B12 підтримує здоров'я мозку, допомагаючи зберігати гостроту розуму і концентрацію.

  • Ви можете відчути протизапальний ефект

Люди з чутливістю до лактози можуть переносити фету краще, ніж інші молочні продукти.

"Фета може мати протизапальну дію, особливо якщо вона зроблена з козячого або овечого молока, оскільки містить казеїн типу A2, на відміну від казеїну A1 у сирі з коров'ячого молока, - пояснює Зумпано.

Білок A2 легше засвоюється, що може знизити ймовірність запальної реакції.

  • Або зіткнутися з проблемами травлення та алергією

На жаль, не кожен шлунок прийме фету. Хоча фета зазвичай легша для травлення, ніж багато сирів з коров'ячого молока, вона все ж таки містить лактозу, нехай і в меншій кількості, підкреслює дієтолог Кетлін Бенсон.

Люди з непереносимістю лактози при щоденному вживанні можуть помітити шлунково-кишкові симптоми. Зумпано додає, що у людей з алергією на молоко може виникнути алергічна реакція.

  • Їжа стане приносити більше радості

Їжа - це не лише вітаміни та мінерали. Смак теж має значення. Оскільки фета дуже ароматна, навіть скромна кількість може зробити страви приємнішими, що часто призводить до більш збалансованого харчування загалом.

Доктор Мор погоджується: "Людей тягне до фети, тому що вона додає солоного акценту без відчуття важкості. У неї чистий, пікантний смак, який "розбавляє" жирну їжу і збагачує страву".

  • Вона може вам набриднути

З іншого боку, щоденне вживання фети може набриднути. "Щоденна фета може призвести до "смакової втоми" просто тому, що це дуже сильний, солоний сир", - визнає Бенсон.

  • Ви можете споживати занадто багато солі

Фета не просто на смак солона. У ній справді багато натрію. "Кожна унція (28 грам) фети містить близько 300 мг натрію, що може швидко накопичуватися і сприяти підвищенню артеріального тиску при надмірному вживанні", - попереджає Бенсон.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежувати споживання солі до 2300 мг на день (а в ідеалі - до 1500 мг).

  • Ви можете з'їсти занадто багато жиру

Фета може бути менш жирною, ніж багато інших сирів, але в ній все ж достатньо жиру, щоб стежити за порціями.

"Одна унція (28 грамів) фети також містить близько 4 грамів насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину, якщо ви перевищите свою добову норму насичених жирів", - говорить Рутенштейн.

Чи має сир фета протизапальні властивості

Відповідь індивідуальна. Однак Бенсон зазначає, що для більшості людей фета не викликає запалення. "Значний обсяг досліджень показує, що молочні продукти, включно з ферментованими (як фета, йогурт і кефір), не підвищують біомаркери хронічного системного запалення, а багато хто з них може бути пов'язаний навіть зі зниженням запалення", - каже вона.

Основний виняток - люди з алергією на молочний білок. Для всіх інших помірне споживання молочних продуктів, як правило, нейтральне або корисне.

Як їсти фету з користю для здоров'я: поради дієтологів

  • Слідкуйте за розміром порції. Бенсон каже, що хороша щоденна порція фети - близько 1 унції (28-30 грамів). Ця кількість додає смаку та поживних речовин, не завищуючи рівень натрію або калорій.
  • Їжте у складі збалансованої страви. Жоден продукт поодинці не зруйнує і не створить ваше здоров'я. Поєднання фети з великою кількістю овочів, цільнозерновими продуктами, нежирними білками та корисними жирами допомагає зробити її частиною здорового раціону.
  • Шукайте корисні для кишечника сорти. Обираючи фету з активними культурами, ви отримуєте кон'юговану лінолеву кислоту, яка може підтримувати протизапальні ефекти та здоров'я кишківника.

Раніше УНІАН повідомляв про ідеальний рецепт баклажанів з фетою і помідорами на грилі.

Вас також можуть зацікавити новини: