Існують напої з низьким вмістом кофеїну, які можуть стати альтернативою каві / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, 1zoom.ru

Напої з високим вмістом кофеїну, такі як кава, чай чи енергетики, широко рекламуються як напої, які покращують розумову обізнаність, фізичну працездатність і підвищують енергію. Водночас вчені зазначають, що високий рівень кофеїну може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, наприклад захворювання серця та кровоносних судин. Високий рівень кофеїну також пов'язаний з розладами сну, проблемами з травленням, тривогою та зневодненням.

А дослідження, опубліковане в Sports Health Journal, показало, що часте вживання енергетичних напоїв підвищує стрес на 35,4 відсотка, депресивний настрій на 23 відсотки, неспокій на 29,8 відсотка та розлад шлунково-кишкового тракту на 21,6 відсотка.

Якщо для вас це достатні причини, щоб перейти на більш здоровий напій, то портал HealthShots рекомендує 5 смачних напоїв з низьким вмістом кофеїну.

Відео дня

1. Трав'яний чай.

До прикладу, ромашка, м’ята або чай ройбуш смачні та корисні, до того ж, маютьють заспокійливу дію, що робить їх чудовим вибором для релаксації перед сном.

2. Напої без кофеїну

З таких напоїв за допомогою різних процесів декофеїнізації видаляють більшу частину кофеїну, зберігаючи суть і смак оригінальних зерен або листя. Кава без кофеїну стане гарною альтернативою для тих, хто насолоджується ритуалом споживання кави без супутніх стимулюючих ефектів.

3. Ферментований чай

Ферментований чай комбуча  набуває все більшої популярності у багатьох країнах. Вважається, що одна чашка містить лише 15 міліграмів кофеїну, що набагато менше, ніж такі напої як кава та чай. Він також містить пробіотичні бактерії, що робить його корисним для здоров’я.

4. Зелений чай

Якщо ви хочете перейти на напій, який не тільки корисний, але й допомагає скинути зайві кілограми, спробуйте зелений чай. Вважається, що він містить набагато менше кофеїну, ніж кава. За даними Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, одна чашка зеленого чаю містить близько 30-50 міліграмів кофеїну в порівнянні з кавою, яка містить приблизно 80-100 міліграмів.

5. Кава з цикорію

У такій каві значну частину кавового порошку замінюють порошок кореня цикорію – рослини з родини кульбабових. Вона має насичений смак і не спричиняє нервозності.

Раніше ми присали про наслідки від надмірного вживання чаю чи кави. Так, споживання більше трьох чашок чаю або кави щодня може спричинити нервозність, головні болі та мігрені, порушення сну.

Вас також можуть зацікавити новини: