Повністю відмовлятися від улюбленого чаю чи кави не обов'язково / фото ua.depositphotos.com

Чай і кава - ароматні, підбадьорливі напої, які заряджають зранку та піднімають настрій протягом дня. Але хоча одна-дві чашки може бути корисними, перевищення рекомендованої добової дози загрожує небажаними наслідками для організму, пише indianexpress.com.

Кава і чай - яка може бути шкода для здоров'я

Зазначається, що кофеїн, головний інгредієнт чаю і кави, є стимулятором центральної нервової системи. Він підвищує енергію та пильність, але надмірне його споживання може призвести до таких наслідків:

  • Тривога і нервозність. Напружене відчуття, прискорене серцебиття і неспокійна енергія - все це ознаки надмірної стимуляції нервової системи. Кофеїн спричиняє викид кортизолу, гормону стресу, який може посилити тривогу і змусити вас почуватися на межі.
  • Порушення сну. Кава і чай можуть порушити цикл сну та неспання, ускладнюючи засинання. Це може призвести до денної втоми, дратівливості та зниження концентрації уваги.
  • Головні болі та мігрені. Хронічні головні болі, спричинені кофеїном, є поширеною проблемою.
  • Проблеми з травленням. Кофеїн може подразнювати слизову оболонку шлунка, що призводить до печії, кислотного рефлюксу і навіть діареї.
  • Високий кров'яний тиск і прискорене серцебиття. У деяких людей надмірне споживання кофеїну може призвести до тимчасового підвищення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень.

Відео дня

Надмірне вживання кофеїну також може негативно вплинути на ваше психічне та емоційне благополуччя. Зокрема, зловживання кавою або чаєм може викликати: пристрасть і залежність від кофеїну, зниження стресостійкості, а також порушення емоційної регуляції.

Кава - скільки чашок можна пити на день

Хороша новина у тому, що повністю відмовлятися від улюбленого чаю або кави не обов'язково. Ключем є поміркованість.

Так, рекомендована добова доза кофеїну для дорослих становить 400 мг, що приблизно відповідає 4 чашкам звареної кави. Однак індивідуальна чутливість варіюється, і деякі люди можуть відчувати негативні наслідки навіть за нижчих доз.

Раніше УНІАН писав, чому краще не пити каву зранку.

Вас також можуть зацікавити новини: