Грецький шеф-кухар розповіла, що треба їсти на грецькій дієті / фото ua.depositphotos.com

Жителі грецького острова Ікарія, який входить до "блакитної зони" - регіонів світу, де більша кількість людей доживає до 100 років, - вважають, що їхній раціон є ключем до здорового і довгого життя. Дослідження показали, що середземноморська дієта, яка може включати продукти, що вживаються в Греції, Італії та Іспанії, може допомогти знизити ризик серцевих захворювань або запобігти інфаркту чи інсульту у пацієнтів з уже наявними серцевими захворюваннями.

Грецький шеф-кухар Діана Кочілас поділилася з Business Insider основними продуктами та простими рецептами, які допоможуть дотримуватися дієти "блакитної зони".

Вона зазначила, що греки здавна дотримувалися переважно рослинної дієти, яка включала багато горіхів, олії та цільного зерна, тоді як перероблені продукти були рідкістю.

Відео дня

Основні продукти, які Кочілас тримає на своїй кухні:

  • оливкова олія першого холодного віджиму,
  • різні види бобів і бобових: сочевиця, горох, нут, квасоля,
  • горіхи: мигдаль, волоські горіхи, фісташки та фундук,
  • багато зелені, свіжої та сушеної, яка додає стравам аромату: орегано, розмарин, лимонна вербена, майоран,
  • цільнозернові продукти, такі як сухарі, "твердий" хліб, часто виготовлений з ячменю,
  • банка маслин і оливок з сіллю,
  • сухофрукти, такі як родзинки та інжир,
  • сушені гриби.

Основні продукти в холодильнику:

  • свіжі сезонні фрукти,
  • зелень для салатів і приготування страв: рукола, кочанна зелень, шпинат, мангольд,
  • сир фета,
  • яйця.

Що готувати

Сніданок може бути зовсім простим, наприклад, шматок хліба з невеликою кількістю меду, сиру або оливок, каже Кочілас. Діти часто доповнюють його козячим молоком або свіжим апельсиновим соком.

Обід часто є найбільшим прийомом їжі за день.

"Це може бути страва зі шпинату, зеленого рису, сочевичний суп, нутовий суп, овочевий суп. Це також може бути шматок риби, може бути м'ясна страва", - каже шеф-кухар.

За словами Кочілас, на вечерю традиційно подається легка їжа, наприклад, йогурт і трохи фруктів.

Шеф-кухар наголошує на тому, що під час приготування їжі не варто перейматися дотриманням рецептів та вимірювань.

"Це не те, на чому ви повинні зосереджуватися, - каже вона. - "Зосередьтеся на розумінні того, що є сезонним, на розумінні того, як речі поєднуються між собою, і на смакових поєднаннях, які працюють разом".

Раніше вчені опублікували топ-3 найкращих дієт за повнотою харчування, ризиками та користю для здоров'я, довгостроковою стійкістю та науково обґрунтованою ефективністю.

Серед них середземноморська дієта, що фокусується на цільнозернових продуктах, великій кількості фруктів та овочів, на рибі і м'ясі птиці, DASHдієта - фокусується на нежирному білку, великій кількості цільнозернових продуктів і обмежує додавання цукру та насичених жирів та розумна дієта - суміш вищеописаних дієт. 

Вас також можуть зацікавити новини: