Мовознавець Олександр Авраменко пояснив - пишемо "грунт" чи "ґрунт" / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як писати та вимовляти проблематичне слово - "грунт" чи "ґрунт". Адже грамотно спілкуватися українською набагато приємніше.

До того ж ніколи не пізно вчитися на помилках: як на своїх, так і на чужих, підкреслив знаменитий філолог. В епіцентрі уваги його уроку опинилася помилка мера Києва Віталія Кличка, який вимовив слово "рейтинг" з твердою буквою "ґ", а також з буквою "і", замість "и" (сказав як "рейтінґ"). Фрагмент щодо цього є в ролику.

"В нашій мові зовсім небагато слів з буквою "ґ". Назву найуживаніші: ґава, ґрунт, аґрус, ґанок, ґиґнути, ґудзик, ґрати, ґуля, дзиґа. Але тільки не "рейтинґ!"", - пояснив Авраменко.  

Також згаданий чиновник забув, що в граматиці існує так звано правило "дев'ятки", яке слід застосовувати й у слові "рейтинг". Воно стосується написання літери "и" після приголосних, пояснив вчитель.

"Після звуків д, т, з, с, ц, р, ж, ш, ч - треба вимовляти і відповідно писати "и"", - нагадав філолог. 

Авраменко розкрив небажаний комплімент українці

В українській є багато граматичних нюансів, які часто пов'язані з тим, що українці плутають один з одним українські та російські слова і відповідні правила написання. Зокрема, комплімент дівчині: "Ви добре виглядаєте" - не бажаний варіант. Адже дієслово "виглядати" має інше значення в нашій мові. Як сказати правильно фразу - дивись в уроці Авраменка.

Вас також можуть зацікавити новини: