Якщо запам'ятати, яких помилок краще не припускатися, то хек вас тільки порадує.
Хек - не надто популярна, але зате доступна риба, ігнорувати яку - помилка. Він, як правило, дешевший, ніж схожі донні риби на кшталт тріски, - пояснює віцепрезидент із закупівель компанії Wulf's Fish Макс Гарві.
"Він стає дедалі популярнішим серед [зокрема] американських кухарів, бо доступний цілий рік", - додав він. У матеріалі Chowhound дієтолог Рима Кляйнер розповіла, що хек корисний і дітям, і дорослим. А ось приватний шеф-кухар і переможниця шоу Food Network "Chopped" Джулія Чеботар заявила, що "через свою ніжну структуру хек легко пересушити або розвалити, якщо не поставитися до нього з належною турботою".
Готувати його нескладно, але щоб отримати максимум користі та смаку, потрібно уникати деяких поширених помилок.
Хек - недорога риба, і немає причин брати продукт низької якості. Щоб уникнути помилки, шукайте певні ознаки свіжості (вони застосовні до всіх риб): "Шукайте щільну, напівпрозору м'якоть і легкий запах моря. Уникайте тьмяної, слизької риби з різким рибним запахом".
Під час купівлі замороженого хека переконайтеся, що упаковка герметична і на рибі немає крижаної кірки (ознака псування). Уникайте знебарвленої риби. Свіжий хек повинен мати рівномірно світло-рожевий колір, як тріска або тилапія. Також найкраще купувати рибу у професійного продавця.
Багато хто вважає, що заморожена риба гірша, але це не так. "Морепродукти заморожують у свіжому вигляді, тому в них зберігаються всі корисні речовини: білки, вітаміни, мінерали. У морозильнику риба може зберігатися до шести місяців", - каже Кляйнер.
Правильне розморожування:
Швидкий спосіб:
Не розморожуйте в теплій воді і не використовуйте мікрохвильовку - це зіпсує текстуру і може призвести до розмноження бактерій.
Джулія Чеботар додає, що рибу ніколи не можна залишати за кімнатної температури. А ось Макс Гарві підкреслює, що хек погано переносить заморозку.
Але якщо іншого варіанту у вас немає, то шматки краще обваляти в суміші кукурудзяного борошна і звичайного, і заморозити їх між шарами пергаментного паперу.
Потім можна буде обсмажити прямо з морозилки.
На самому початку обов'язково потрібно видалити шкіру і кістки (якщо є), обсушити філе паперовими рушниками, підрівняти краї, щоб шматки готувалися рівномірно.
Навіть якщо ви готуєте на пару або в пергаменті - обсушіть рибу заздалегідь. Так приправи краще вберуться. Не приправляєте перед приготуванням
Сіль підсилює смак і допомагає рибі зберегти форму. Приправляти потрібно за 10 хвилин до готування. Достатньо солі, перцю і трохи лимона.
"Занадто багато солі заглушить тонкий смак хека", - каже Кляйнер. Не маринуйте рибу довго, особливо в солоних сумішах. Краще додати приправи після готування, ніж зіпсувати страву.
"Хек - жирна і дуже ніжна біла риба", - каже Гарві. Поводьтеся з ним акуратно. Підготуйте все заздалегідь: паперові рушники, сковорідка, спеції - і рухайте рибу якомога менше.
Хек потрібно смажити на добре розігрітій сковороді. "Холодна пательня = риба прилипне", - каже Сміт. Хороші варіанти - нержавіюча сталь або добре прожарена чавунна сковорода.
"Суха сковорідка розірве ніжну рибу", - попереджає Чеботар. Використовуйте оливкову або авокадову олію, можна додати трохи вершкового масла. Можна використовувати і топлене масло (гхі), якщо боїтеся, що вершкове підгорить.
Не відхиляйтеся від рецепта, особливо якщо не впевнені в заміні риби. Волога, щільність і час готування - все впливає. Простий рецепт від Сміта: приправте філе, обсмажте з двох боків по 3-4 хвилини, збризніть лимоном, подавайте з овочами.
Гарві любить панірувати хек у борошні з кукурудзяним борошном, смажити до хрусткої скоринки. Можна також додавати його в супи та юшки, але тільки в самому кінці варіння. Кляйнер рекомендує запікати хек у фользі з оливковою олією, лимоном і зеленню.
"Звичайна лопатка розірве філе", - каже Кляйнер. Використовуйте спеціальну - тонку і гнучку рибну лопатку.
"Поклали - не чіпайте" - каже Чеботар. Дайте рибі підсмажитися до появи золотистої скоринки. Тільки коли філе легко відлипає, перевертайте. Одного разу буде достатньо.
"Хек готується швидко, не пропустіть момент", - каже Сміт. Переготований хек - сухий і несмачний. Час - 3-4 хвилини з кожного боку. Риба має бути матовою і легко розшаровуватися виделкою.
Ідеально - використовувати термометр. Температура готовності - 63°C.
Хек сам по собі смачний, але може здатися прісним. Продумайте гарніри заздалегідь. Гарніри мають бути легкими, щоб не заглушити смак риби.
Раніше УНІАН повідомляв про дивовижні рецепти хека, які зводять чоловіків з розуму.